Opleiding "Conceptie, Zwangerschap en Postpartum" - Leuven

Deze cursus behandelt een rijk gamma aan begeleiding, behandeling en doorverwijscriteria vanaf de kinderwens tot kort na de geboorte. Je leert omgaan met praktische vragen rond zwanger worden, zwangerschap, en de post-partum periode.

De opleiding bestaat uit 4 delen.

Deel 1: Conceptie
Van zodra iemand beslist om voor kinderen te gaan, is het aan te raden enkele (medicamenteuze) maatregelen te nemen. In dit deel gaan we na voor welke maatregelen evidentie bestaat en voor welke niet. We kijken ook naar producten die de vruchtbaarheid verhogen of afremmen en bespreken (het nut van) ovulatie- en zwangerschapstesten. Finaal wijden we ook een stuk aan (chronische) medicatie waarbij anticonceptie noodzakelijk is wegens een aantoonbaar teratogeen effect. We sluiten dit deel af met een bespreking van de verschillende oorzaken waardoor vrouwen moeilijk zwanger worden. We overlopen de huidige procedures en welke medicamenteuze ondersteuning er geboden wordt.

Deel 2: Zwangerschapskwaaltjes
In eerste instantie bespreken we de begeleiding bij een normale zwangerschap. Daarnaast bespreken we de vele kwaaltjes die voorkomen in zowel het gastro-intestinaal als het hormonaal stelsel, maar die bijvoorbeeld ook de huid en andere stelsels aangrijpen. Tijdens dit onderdeel schenken we aandacht aan de geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden alsook aan de (OTC-)medicatie die vermeden dient te worden.

Deel 3: Ernstige zwangerschapspathologieën
Deel 3 bestaat uit twee luiken: (1) onderliggende pathologieën waarvan de behandeling niet kan stopgezet worden tijdens de zwangerschap (o.a. astma, epilepsie en depressie) en (2) ernstige zwangerschapsgerelateerde pathologieën (o.a. zwangerschapshypertensie en zwangerschapsdiabetes). We overlopen voor beide types de risicofactoren, (niet-)medicamenteuze maatregelen en doorverwijscriteria.µ

Deel 4: Het post-partum
Enerzijds focussen we op de moeders (knipverzorging, pijnstilling, etc). We besteden hierbij bijzondere aandacht aan de opstart van postnatale anticonceptie. Vervolgens focussen we op de pasgeborene (pusoogjes, dermatitis, navelverzorging, reflux, spruw enz). Voor elke aandoeningen bespreken we de achtergrond, niet-medicamenteuze en medicamenteuze adviezen. Opnieuw gaan we uitgebreid in op de medicatie die mag voorgeschreven door vroedvrouwen en vrij verkrijgbare medicatie.

Praktisch

Waar
Park Inn by Radisson Leuven - Martelarenlaan 36 - Kessel-Lo (achterzijde station)

Wanneer
3, 4, 10 en 11 december - telkens van 19.30 uur

Timing:
19u00: Ontvangst met soep
19u30: Aanvang opleidingsavond
20u30: Pauze waarin een volwaardige maaltijd wordt aangeboden
21u00: Vervolg opleidingsavond
22u30: Einde

Prijs: 
De prijs voor deelname bedraagt €395 excl BTW.
De facturatie verloopt via Medi-course zodat je kan genieten van de KMO-portefeuille. Het eigen aandeel valt hierdoor terug op € 237 excl. BTW.

Accreditatie: De opleiding is geaccrediteerd voor apothekers (20 punten)

Schrijf je hier in

Datum:
Uur:
19.30 uur - 22.30 uur
Adres:
Park Inn bij Radisson Leuven - Martelarenlaan 36 - 3010 Kessel-Lo (achterzijde station)
Organisator:
BAF
Type:
Opleiding
Geaccrediteerd:
Ja
Accreditatie punten:
20