Begeleidingsgesprek GGG 'Diabetes type 2 - voortraject'

GGG_diabetes
22 maart 2018
Vanaf 1 mei kunnen huisartsen een ‘begeleidingsgesprek therapietrouw’ door de (huis)apotheker voorschrijven aan zowat 130.000 diabetespatiënten.

In 2016 werd de diabetespas vervangen door het 'voortraject diabetes'. De patiënten die daaronder vallen worden opgevolgd door hun huisarts.

Vanaf 01/05/2018 kunnen apothekers een Begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) 'Diabetes type 2 - voortraject' uitvoeren. Doelgroep zijn patiënten uit het voortraject Diabetes tussen 15 en 69 jaar oud én een verhoogd cardiovasculair risico hebben (BMI>30 en/of arteriële hypertensie).

Patiënten hebben recht op maximaal 4 terugbetaalde educaties per kalenderjaar. De huisarts kiest samen met de patiënt uit vijf verschillende educaties, waaronder een educatie rond therapietrouw die door de apotheker wordt gegeven. Het gaat om ongeveer 130.000 patiënten. Het RIZIV schat dat 70% van hen, ruim 90.000 patiënten, daar in het eerste jaar gebruik van zal maken. Minister De Block heeft daarvoor 8,75 miljoen euro vrijgemaakt.

Begeleidingsgesprek GGG

De educatiesessie therapietrouw is een begeleidingsgesprek door de apotheker met de patiënt over het goed gebruik van de geneesmiddelen en de problemen die hij of zij eventueel ervaart met het nemen van zijn of haar geneesmiddelen.Het gesprek is bedoeld om de patiënt te motiveren en samen naar oplossingen te zoeken. 

Een goede therapietrouw is essentieel voor het slagen van de behandeling. Toch nemen veel patiënten hun geneesmiddelen niet of niet regelmatig. Als apotheker kan je de therapietrouw analyseren en optimaliseren. Zeker als huisapotheker ben je daarvoor perfect geplaatst. Het honorarium voor een individueel begeleidingsgesprek bedraagt 21,97 euro.

Materiaal ter beschikking

Via de website van APB kan je heel wat praktisch materiaal raadplegen: een protocol, een steekkaart, folders, ....

Meer info?

Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met onze collega Leen Gyselaers: leen.gyselaers@baf.be of 016 23 88 19.