Prijsdalingen op 1 april

Prijsdalingen
07 maart 2019
De lijst van de prijsdalingen op 1 april is beschikbaar

Minister van Volksgezondheid De Block kondigde vorige vrijdag een aantal besparingsmaatregelen aan in de geneesmiddelensector. De meest ingrijpende maatregel is de volume-cliff. Die komt erop neer dat geneesmiddelen die 15 jaar oud zijn nog een extra prijsdaling ondergaan, die afhankelijk is van de omzet. 

De maatregel treedt normaal gezien op 1 april 2019 in voege en er vindt meteen een ‘regularisatie’ plaats voor de farmaceutische specialiteiten die ouder zijn dan 15 jaar, waardoor er duizenden prijsdalingen zijn. 

Voor de officieuze lijsten van de prijsdalingen op 1 april kan je hier raadplegen.

De dienst ‘Tarieven’ van APB biedt je ook een aantal lijsten waarbij de prijsdalingen gerangschikt zijn in functie van:

•    het aantal afgeleverde verpakkingen
•    de daling in apothekersprijs
•    de geschatte financiële impact (aantal afleveringen x daling in apothekersprijs)

Bij Trevicta, Explion, Humira, Imraldi, Hyrimoz, Amgevita, Hulio, Enbrel, Benapali en Invega gaat het om prijsdalingen van soms meer dan 100 euro (in apothekersprijs) per verpakking!

Andere maatregelen...
De volume-cliff moet dit jaar 55 miljoen euro opbrengen. Minister De Block heeft daarnaast nog een aantal andere besparingsmaatregelen aangekondigd die op 1 april in werking treden. Zo worden bepaalde clusters van ‘goedkoopste geneesmiddelen’ aangepast. In principe bestaat elke cluster uit de goedkoopste specialiteit (t.t.z. de beschikbare specialiteit met de laagste vergoedingsbasis per gebruikseenheid) en de gelijkaardige specialiteiten die maximum 5 % duurder mogen zijn. Wanneer een cluster minder dan 3 specialiteiten bevat, dan wordt die aangevuld met de op één of twee na goedkoopste gelijkaardige specialiteiten, op voorwaarde dat die ten hoogste 20% duurder zijn. Zo was het tenminste. Vanaf 1 april mag het prijsverschil nog maximum 10% bedragen.

Bron: APB