Toolbox GGG: voortraject diabetes type 2

diabetes
31 mei 2018
Sinds 1 mei 2018 is er de uitbreiding van GGG, nl. GGG ”diabetes type 2 – voortraject”.

Het begon in 2013 met BNM, Begeleidingsgesprekken Nieuwe Medicatie dat vanaf 1 januari 2017 veranderde naar begeleidingsgesprek GGG of te wel begeleidingsgesprek voor Goed Gebruik Geneesmiddelen. Een verandering in terminologie om uitbreiding in gesprekken mogelijk te maken waarbij een vergoeding voorzien is die niet gelinkt is aan een aflevering van een geneesmiddel maar aan de geleverde farmaceutische zorg. In eerste fase kwam een heel beperkte groep patiënten in aanmerking, nl. nieuwe astmapatiënten bij wie een behandeling met inhalatiecorticosteroïden is opgestart. Door de verandering in terminologie kon de groep uitgebreid worden en kwamen ook patiënten in aanmerking bij wie de astma niet onder controle is. En nu is er de verdere uitbreiding naar patiënten met diabetes type-2.

Wat houdt deze nieuwe GGG ‘diabetes type 2 – voortraject’ in?

De aanpak in de behandeling van diabetes is multifactorieel, het is niet enkel het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Via deze GGG word jij als apotheker multidisciplinair betrokken bij de aanpak van diabetespatiënten. Het is de arts die deze GGG dient voor te schrijven kijkend naar de noden van de patiënt. Er wordt gemikt op een doelgroep waar de impact het grootst is, zo’n 130 000 diabetespatiënten.

Het voortraject, dat door artsen moet voorgeschreven worden, omvat maximum 4 verstrekkingen educatie per jaar. De arts maakt samen met de patiënt een keuze tussen verschillende zorgverleners: de diabeteseducator (aandoening en levensstijl), de diëtist (voeding), de thuisverpleegkundige (zelfmanagementondersteuning), de kinesist (lichaamsbeweging) en de apotheker (therapietrouw).

Toolbox

APB werkte een toolbox uit voor de ondersteuning van de educatie over therapietrouw, deze is terug te vinden op de website (inloggen en vervolgens doorklikken op My APB – Geneesmiddelen en farmaceutische zorg – Begeleidingsgesprek – Diabetes type 2 voortraject).

Daarnaast werden de artsen op de hoogte gesteld via domus medica, meer informatie vind je hier.

Wil je meer info of concreet advies om van start te gaan met GGG-gesprekken?

Wil je meer farmaceutische zorg op maat bieden? Vind je het moeilijk om een handtekening te vragen? Wil je leren hoe je patiënten kan motiveren en aanspreken hierover? Of zit je met bepaalde vragen in jouw team of met situaties die je met een coach wil bespreken? BAF helpt je een eind op weg met ‘coaching op maat in je apotheek’. Interesse? Mail vrijblijvend naar: info@baf.be voor meer informatie of lees er meer over op: https://baf.be/diensten/apotheekondersteuning/coaching-op-maat-je-apotheek.

Lees hier het volledige artikel.

Graag meer informatie? Contacteer het BAF-secretariaat.

Bel naar 016 23 88 19 of mail naar info@baf.be

Elke werkdag van 9.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur.