IPSA | Specialisatiecursus Orale Antikankertherapie

IPSA 2023: Specialisatiecursus

Ongeveer één op drie mannen en één op vier vrouwen krijgen voor hun 75ste verjaardag met kanker te maken. Meer en meer patiënten worden daarbij behandeld met orale antikankergeneesmiddelen. Een orale therapie heeft heel wat voordelen ten opzichte van de klassieke intraveneuze chemotherapie. Patiënten kunnen thuis behandeld worden en moeten minder naar het ziekenhuis. Dit brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Patiënten hebben een grote verantwoordelijkheid in hun eigen behandeling: ze moeten zelf hun medicatie dagelijks correct gebruiken en zelf ongewenste effecten herkennen en de ernst ervan inschatten. Een goede begeleiding van deze patiënten
door eerstelijnszorgverleners zoals apothekers wordt hierdoor nog belangrijker, want zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen.

Deze specialisatiecursus van IPSA stoomt je klaar voor een optimale begeleiding van patiënten met kanker op een orale therapie. De lessenreeks bestaat uit 3 e-learnings en 2 webinars, die tot stand kwamen in het kader van EDUCONTACT,een educatie-initiatief van UGent en KULeuven, dat tot doel heeft zorgverleners in eerste en tweede lijn te ondersteunen in de begeleiding van patiënten op een orale antikankertherapie. De inhoud werd opgesteld op basis van de meest recente richtlijnen en werd gevalideerd door experten in de praktijk. EDU-CONTACT is ontstaan vanuit de CONTACT-studies waarbij onderzoekers van KU Leuven (farmaceutische wetenschappen) en UGent (verpleegwetenschappen), met steun van Kom op tegen Kanker, ziekenhuizen begeleiden bij het ontwikkelen en implementeren van een transmuraal zorgpad voor patiënten op orale antikanker therapie, met als doel het zelfmanagement van deze patiënten te ondersteunen.

Inschrijven en meer info via www.ipsa.be

Bekijk hier de volledige uitnodiging.