Opleidingenreeks 'Magistrale bereidingen'

opleiding

Magistrale bereidingen zijn de hoeksteen van het apothekerschap. Geen enkele andere beroepsgroep mag immers geneesmiddelen bereiden. Bovendien bieden bereidingen veel voordelen voor de patiënt, zoals een aangepaste toedieningsvorm, aangepaste dosis en therapie op maat van de patiënt.

Daarom organiseren wij - in samenwerking met de collega-beroepsverenigingen KLAV, KAVA en KOVAG - in het voorjaar van 2023 een opleidingenreeks 'Magistrale bereidingen'. Zo kan je jouw kennis over bereidingen opfrissen en bijschaven naar de nieuwste inzichten. 

Deze reeks bestaat uit vier avonden, thematisch opgedeeld per galenische vorm en gedoceerd door hoog aangeschreven lesgevers van verschillende universiteiten.

Daarnaast bieden we ook ruimte om eventuele casussen rond bereidingsproblemen te bespreken, en komen de kwaliteitscontrole van bereidingen en de Dienst voor Geneesmiddelenonderzoek (DGO) van APB aan bod.

Praktisch

Programma

De vier lessen zullen telkens starten om 20u (met een voorzien einde om 22u).

› Donderdag 16 februari 2023: Kwaliteitscontrole en nieuwe galenische vormen

APB vertelt meer over de werking van het kwaliteitsbewakingssysteem rond magistrale bereidingen. We kijken ook naar nieuwe galenische vormen die er in de toekomst aankomen.

Locatie: BAF - Koning Leopold-I-straat 24, 300 Leuven
 

› Donderdag 2 maart 2023: Vaste vormen

Prof. Pieter Annaert van de KU Leuven geeft toelichting over de vaste vormen, gevolgd door praktische casussen in het bereidingslokaal.

Locatie: Gasthuisberg ON1 – Herestraat 49, 3000 Leuven
 

› Donderdag 9 maart 2023: Half-vaste vormen

Professor Kristien De Paepe (Vrije Universiteit Brussel) gaat dieper in op half-vaste vormen. Wanneer gebruik je best een crème, zalf of gel? En waar zitten de onverenigbaarheden?

Locatie: Gasthuisberg ON1 – Herestraat 49, 3000 Leuven
 

› Donderdag 16 maart 2023: Vloeibare vormen

Professor Filip Kiekens (Universiteit Antwerpen) zal stilstaan bij de vloeibare vormen. Hij zal toelichten wat je moet doen om te voorkomen dat een emulsie breekt en een suspensie klontert. Daarnaast leer je bijvoorbeeld ook hoe je een corticoïde oplost zonder alcohol.

Locatie: Gasthuisberg ON1 – Herestraat 49, 3000 Leuven

Prijs

› BAF-leden: € 200 voor de volledige reeks

› Niet-leden: € 300 voor de volledige reeks

Accreditering is aangevraagd (per les 4 punten in domein A) en ook goedkeuring Fonds 313 werd aangevraagd.

 Inschrijven

Geïnteresseerd? Klik dan hier om je in te schrijven voor deze opleidingenreeks. Inschrijven kan tot 7 februari 2023. Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt.

In het inschrijfformulier kan je trouwens ook (een) eigen casus(sen) aanbrengen. Wij zullen deze doorgeven aan de lesgevers, zodat zij deze kunnen behandelen tijdens de lessen.

 

Schrijf je hier in voor onze opleiding Magistrale bereidingen.