De farmaceutische groothandel trekt aan de alarmbel.

Pharma

 

Wat is er aan de hand?

Wanneer een patiënt dringend een geneesmiddel nodig heeft, maar het bij de apotheek niet beschikbaar is, kan hij op de groothandelaar als onmisbare schakel rekenen. De groothandel biedt de zekerheid om meerdere keren per dag te leveren (sneller dan Amazon!),  met de nodige voorraad en met respect voor de hoge kwaliteitseisen welke nodig zijn voor geneesmiddelen. En deze groothandelaars staan nu precies enorm onder druk. De groothandelaar-verdelers van geneesmiddelen lanceerden een opmerkelijke sensibiliseringscampagne om duidelijk te maken hoe cruciaal de dagelijkse levering aan de apotheek is: www.ikleveruwgeneesmiddel.be.

Bruno Mortier is general manager bij Febelco, een coöperatieve groothandel waarvan het aandelenkapitaal in handen is van hun klanten, de Belgische zelfstandige apothekers.

Bruno legt uit wat aan de basis ligt van het probleem: “De verdelers krijgen een wettelijk vastgelegde prijs voor de medicijnen die ze leveren. En daar zit net het probleem: de vastgelegde prijs evolueert niet mee met de stijgende kosten en eisen rond kwaliteit zoals FMD (Falsified Medicines Directive).

Enkele cijfers

De laatste jaren is die zorgwekkende evolutie in een stroomversnelling gekomen. Sinds begin 2021 zijn de loonkosten met 10% gestegen, terwijl de vergoeding van de geneesmiddelenverdeler op hetzelfde niveau bleef. Concreet betekent dat dat op een levering ter waarde van 1000€ de marge in 2016 voor de groothandelaar-verdelers nog 4€ bedroeg. In 2020 halveerde die marge naar 2€, en in 2023 zal de sector er 2€ verlies op maken.

“Het bijzonder performante model van de verdeling van geneesmiddelen in ons land komt in gevaar”: verduidelijkt Bruno.

Febelco

Een probleem op nationale schaal.

De geneesmiddelenverdelers willen dat de 11,7 miljoen patiënten in België ook in de toekomst nog elk geneesmiddel dat ze nodig hebben, kunnen ophalen bij hun lokale apotheek. Maar daar moeten ze wel een leefbare vergoeding voor krijgen. Daarom roept de NVGV, dat is de Nationale Vereniging van Groothandelaar-Verdelers van Geneesmiddelen, de hulp in van de overheid. Want zonder een ingrijpen van de overheid is er geen garantie op een snelle levering van geneesmiddelen.

Bruno kadert: “Daar waar het belang van apotheken en farmaceutische labo’s - en hun rol in de gezondheidszorgketen - algemeen erkend wordt, wordt de schakel tussen beide spelers vaak vergeten: de groothandelaar-verdelers. Dankzij de uitgebreide voorraad van de groothandelaars, kunnen de apotheken al hun producten op één plaats bestellen. Dit garandeert ook dat alle geneesmiddelen beschikbaar zijn, zelfs de meer specifieke die slechts zeer sporadisch worden verkocht.”

De enige stap voorwaarts.

Niet eens zo lang geleden telde België meer dan 20 groothandelaar-verdelers waar er vandaag nog maar drie meer actief zijn. Het verdwijnen van één van hen zou catastrofaal zijn voor de bevoorrading van apotheken en de instandhouding van de gezondheidsketen voor alle burgers.

“Inzicht in het feit dat de rol van de  groothandelaar-verdelers bij het grote publiek en de autoriteiten om een veilig en doeltreffend gezondheidszorgsysteem in stand te houden verder gaat dan distributie, is nu van essentieel belang om zowel apothekers als het publiek van dienst te kunnen blijven”: besluit Bruno.

 

 

Bruno Mortier