Aanbevelingen APB openingsuren en wachtdienst tijdens Corona

Aanbevelingen APB openingsuren en wachtdienst
23 maart 2020
Contacteer zeker de collega’s in jouw omgeving, om te ondersteunen in geval van problemen.

Beste apotheker,

Het is voor jou en je team een hectische week geweest en iedereen is zich hiervan bewust. Het dynamisme, de motivatie en de inzet van de apothekers de afgelopen week, tonen hoe de sector zich op een uitzonderlijke manier heeft geëngageerd voor de continue en toegankelijke dienstverlening naar burgers en patiënten toe. De bevolking en de overheden drukken hiervoor hun waardering uit en we ontvangen veel steunboodschappen. Ook tijdens het weekeinde moet deze essentiële dienstverlening worden verdergezet. Hieronder vind je aanbevelingen over openingsuren en wachtdienst.
 
In principe verandert de wachtdienstregeling niet. Uiteraard dient het weekeinde om een adempauze te nemen, maar men moet ook aan de collega’s denken die van wacht zijn, anticiperen op uitval en/of elkaar ondersteunen.
 
Daarom lijkt het ons een heel goed idee om vooruit te denken en een collega te benaderen die eventueel bij uitval kan overnemen, niet allen tijdens het komende weekeinde maar ook voor de toekomstige wachten. Dat is alvast ons advies. Het is jammer genoeg heel waarschijnlijk dat COVID-19 ook apothekers zal treffen waardoor collega’s tijdelijk niet meer inzetbaar zullen zijn. In dergelijke situaties is het cruciaal om dit probleem op een efficiënte manier lokaal op te lossen. Het is verstandig nu al op een dergelijke situatie te anticiperen, zodat je op het allerlaatste ogenblik niet overhaast naar een tijdelijke oplossing moet zoeken.
 
In de periode van de Corona-epidemie betekent dit in de praktijk:  
 
1. De openingsuren voor de wacht wijzigen niet.
2. Ook de wachtbeurtrollen veranderen niet.
3. Elke wachtbeurtrol heeft de verantwoordelijkheid om alternatieve maatregelen te treffen mocht een confrater uitvallen.

(bron: APB)

Graag meer informatie? Contacteer het BAF-secretariaat.

Bel naar 016 23 88 19 of mail naar info@baf.be

Elke werkdag van 9.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur.