Een nieuwe dienst voor de huisapotheker: terugbetaald medicatienazicht

medicatienazicht
04 april 2023
Vanaf 1 april 2023 kan elke huisapotheker een medicatienazicht uitvoeren bij patiënten die 5 of meer chronische terugbetaalde geneesmiddelen nemen.

Als huisapotheker ga je hierbij na of het medicatiegebruik van de patiënt nog steeds optimaal en of het nodig is om de behandeling aan te passen, af te bouwen of stop te zetten

Veel geneesmiddelgebonden problemen (GGP’s) worden reeds aan de balie ontdekt en verholpen, maar evenveel problemen blijven onder de radar tijdens een standaard “herhaalde-uitgifte-gesprek”. Daarom loont een grondigere aanpak, zeker bij oudere patiënten die meerdere chronische geneesmiddelen innemen (polymedicatie).   ​

“Het medicatienazicht is een prioriteit in het medicatiebeheer van de patiënt en een specifieke bevoegdheid voor de huisapotheker. In een multidisciplinaire aanpak krijgen de arts en apotheker een vollediger beeld en kunnen ze zoveel mogelijk in samenspraak handelen in het belang van de patiënt", benadrukt Koen Straetmans, voorzitter APB. 

medicatienazicht

Voor wie is de dienst?

Elke patiënt die:

  • minimum 5 chronische terugbetaalde geneesmiddelen (polymedicatie) neemt. Chronisch wordt gedefinieerd als ten minste 160 Defined Daily Doses (DDD) die in de loop van de laatste 12 maanden zijn afgeleverd. 

  • thuiswonend is (patiënten die verblijven in een woonzorgcentrum komen NIET in aanmerking).

  • jou als huisapotheker gekozen heeft.

Patiënten die tot deze doelgroep behoren, komen elke twee kalenderjaren in aanmerking voor een vergoedbaar medicatienazicht. Een bijkomend medicatienazicht kan bij wijze van uitzondering worden uitgevoerd indien de arts dit voorschrijft volgens een specifieke behoefte van de patiënt.

Een medicatienazicht wordt opgestart hetzij door de huisapotheker, hetzij op voorschrift van de arts (R/ GGG medicatienazicht), hetzij op vraag van de patiënt, hetzij in overleg tussen de huisapotheker en de arts voor je gemeenschappelijke patiënten.

Ook moet de apotheek  beschikken over een privacyhoek waar het gesprek met de patiënt kan plaatsvinden is en dient het gesprek geregistreerd te worden in de e-form

IPSA biedt momenteel (maart/april 2023) een driedelige lessenreeks aan.
De eerste IPSA-les met algemene introductie over deze nieuwe dienst staat reeds online. Les 2 (op dinsdag 18 april) zal gaan over de praktische uitvoering a.d.h.v. het eForm, les 3 (op dinsdag 2 mei) bespreekt de praktische aspecten rond communicatie. Bekijk de lessenreeks

Neem zeker de tijd om de uitgebreide toolbox GGG medicatienazicht van APB door te nemen, met o.a. info over de voorwaarden, stappenplan, een brief om artsen te informeren, patiëntenmateriaal en nog veel meer. Vanuit APB werd ook een persbericht verspreid met meer informatie.
 


Lees ons nieuw themadossier 'Medicatienazicht' indien je graag meer info wil over het medicatienazicht. Daar proberen we alle nuttige informatie over deze nieuwe dienst te bundelen.

Bekijk het volledige themadossier