Meet the team: team beroepsondersteuning

bo
16 maart 2023
Bij BAF hebben we een klein, maar krachtig team en samen gaan we voor één doel: het optimaal ondersteunen van onze leden. Graag stellen we ons jonge team van beroepsondersteuning aan je voor!

BO

Het team beroepsondersteuning bestaat sinds de herfst van 2022 uit Simon Boonaert ja, ik hoor het je al denken: eindelijk nog eens een man aan boord) en Paulien Michiels.

Dit team staat in voor het ondersteunen van apothekers. Zij zorgen voor de organisatorische opvolging van MFO's, houden zich bezig met het oprichten van de kringwerkingen en het organiseren van opleidingen. Eén van hun andere kerntaken is het opzetten van nieuwe projecten rond het beroep van apotheker. Samenwerkingen met andere beroepsverenigingen, JongBAF en nog veel meer maken hier deel van uit. Ook de apothekers die actief zijn in de Zorgraden van de eerstelijnszones, worden opgevolgd en ondersteund door deze tandem.

Simon Boonaert

“Wat tenslotte het volle leven uitmaakt, is de kans te hebben gekregen veel van zichzelf aan anderen te geven.” - Teilhard de Chardin

Simon is projectmanager beroepsondersteuning bij BAF en zetelt vanuit die functie in het focusdomein eerste lijn van VAN.

Enkele korte weetjes over Simon:

 • Simon is 26 jaar.
 • Hij werkt sinds oktober 2022 bij BAF.
 • Na de werkuren houdt Simon zich vooral bezig met sport. Hij noemt zichzelf zelfs sportverslaafd. Zowel zelf sport beoefen (normaal kan je hem minstens 3 maal per week bewonderen op het voetbalveld) als sport kijken (met focus op voetbal en wielrennen). 
 • In de zomer kan je hem als leider terugvinden op kampen van vzw Sogeha. Deze vzw tracht jaarlijks kinderen in kansarmoede een leuke vakantie aan te bieden, waar zij achteraf met plezier aan terugdenken.
 • Om te ontspannen luistert hij graag podcasts.

simon

 • Ook houdt Simon ervan om samen met vrienden af te spreken, festivals te bezoeken (zijn jaarlijkse traditie is Crammerock) en te spelen met zijn kat Mimi.
 • Simon krijgt energie van moeder natuur en dus ook van het vertoeven in de natuur. Daarnaast is sporten voor hem een echte energiebooster.
 • Voor Simon zijn de kleine dingen erg belangrijk: een simpel compliment, een gewonnen wedstrijd, een blij kind op kamp, een goed teamoverleg, …
 • Liefde gaat door de maag: hij krijgt maar niet genoeg van varkensgebraad met kroketten en onvervangbare huisgemaakte saus (en voor je het vraagt: het recept van deze saus is en blijft geheim).
 • Wist je trouwens al dat Simon een rasechte Gentenaar is (en ook nog steeds in Gent woont)?

Wat is jouw rol binnen het team beroepsondersteuning? Zijn er specifieke thema’s of onderdelen binnen het team die je opneemt?

Mijn functie binnen BAF is die van projectmanager beroepsondersteuning. Jaarlijks stelt BAF een portfolio samen waarin het de projecten bundelt. Vanuit mijn functie ben ik verantwoordelijk voor een aantal van deze projecten.

Binnen het focusdomein ‘samen sterk in gezondheidspromotie’ volg ik het project ‘de apotheker vaccineert op’. Binnen het focusdomein ‘samen sterk in farmaceutische zorg’ ben verantwoordelijk voor de projecten ADEM/GGG COPD, GGG medicatienazicht en afbouw benzo’s. Binnen het focusdomein ‘samen sterk in ondernemerschap’ valt het project 'Mijn apotheek in evolutie' onder mijn hoede. In het focusdomein ‘samen sterk in netwerkoverleg’ volg ik de projecten kringwerking en gangmakers op.

Het huidige zorglandschap verandert heel snel. Daarbij is het ook belangrijk om vanuit BAF in te spelen op nieuwe opportuniteiten die zich afspelen om de rol van de apotheker hierin te versterken. Eén van die manieren op de rol te versterken is het uitbouwen van apothekerskringen. Vanuit BAF trachten de apothekers uit de verschillende eerstelijnzones samen te brengen tijdens informele bijeenkomsten of MFO’s. Dit valt onder het project kringwerking van ons portfolio.

Waar hou je je dagelijks mee bezig?

Het pakket beroepsondersteuning binnen BAF is zeer ruim omvattend. Veel aandacht gaat uiteraard naar de projecten uit het porfolio. Veel van deze projecten draaien rond nieuwe diensten die apothekers kunnen aanbieden. Apothekers met vragen hierover tracht ik, net als het hele BAF-team, zo goed mogelijk te antwoorden. Dit hangt ook vaak samen met de actualiteit. Ik geef het voorbeeld van covid-vaccinatie (onderdeel van het project: apotheker vaccineert). Vanaf 1 november 2022 konden apothekers die wouden vaccineren tegen covid-19 in de apotheek. Deze inkanteling van vaccinatie naar de eerste lijn bracht heel wat logistieke vragen met zich mee bij apothekers die we zo goed als mogelijk trachtten te beantwoorden.  

Vanuit BAF neem ik ook deel aan een aantal werkgroepen binnen het VAN-netwerk. De werkgroepen zijn eerstelijn, vaccinatie en preventie. Deze komen maandelijks samen, en afhankelijk van de actualiteit nog regelmatiger.

Waarom werk je graag bij BAF? 

Eerst en vooral omdat het BAF team een klein, maar zeer gedreven en aangenaam team is. Iedereen staat klaar om elkaar te helpen bij het realiseren van kleine en grote zakenMijn job zelf is enorm gevarieerd en uitdagend. Geen enkele dag is hetzelfde.  Flexibiliteit en gedrevenheid is hier de boodschap. Doordat BAF deel uitmaakt van een veel groter netwerk kom ik in contact met heel veel mensen en organisaties die een belangrijke stempel (kunnen) drukken op het huidige zorglandschap.

 

Paulien Michiels

“Worry less, smile more!”

Paulien is deeltijds projectmedewerker beroepsondersteuning bij BAF, werkt daarnaast voor het chronic care project Verbonden in ZOHrg en staat ook nog deeltijds in de apotheek.

Paulien

Enkele korte weetjes over Paulien:

 • Paulien is de jongste van het team, ze is momenteel 25 jaar.
 • Ze is ondertussen de 'ancien' in het team beroepsondersteuning, met Simon als haar nieuwe collega.
 • Na een drukke werkdag probeert Paulien te gaan joggen en fietsen, veel te bakken (taarten, gebakjes, koekjes…) en lekker te gaan eten/drinken met vrienden en familie.
 • De energie stroomt binnen als ze in het gezelschap is van leuke hondjes. Ze heeft er zelf (nog) geen, maar ze wordt er heel gelukkig van. Ook om te reizen mag je haar altijd wakker maken!
 • Liefde gaat door de maag: Paulien is een echte bonne vivante. In de zomer van 2021 heeft ze zelf een pop-up zomerbar uitgebaat met haar zus ‘De zoete wei’. Een zomerbar met lekkere drankjes en vooral veel zoete gebakjes.
   

Wat is jouw rol binnen het team beroepsondersteuning? Zijn er specifieke thema’s of onderdelen binnen het team die je opneemt?

Binnen dit team zorg ik voor de een goede samenwerking met de andere beroepsverenigingen via Midden-Vlaanderen. Binnen deze werking organiseren we groepsaankopen, opleidingen en stagedagen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor Jong BAF, een netwerkverband voor en door jonge apothekers (gesteund door het BAF-team). Deze stond op een lager pitje door COVID, maar probeer ik terug leven in te blazen. Ook hou ik me bezig met de actie medicatie reconciliatie (de enveloppe actie) en doe ik heel wat projectwerk voor Verbonden in ZOHrg en Zorgzaam Leuven. 

Waar hou je je dagelijks mee bezig?

Mijn takenpakket is zeer divers. Ik ben dagelijks bezig met projectwerk, daar komt van alles bij kijken o.a. projecten opstellen, opstarten, promoten, data verzamelen, data verwerken, opleidingen/infomomenten organiseren, vergaderen, mailen… Binnen het BAF-portfolio gaat dit over het focusdomein 'samen sterk in farmaceutische zorg' waarin ik het project 'Enveloppe actie' opneem en ook het focusdomein 'samen sterk in netwerkoverleg' waar ik de projecten 'Midden-Vlaanderen' en 'Jong BAF' onder mijn hoede neem.

Daarnaast ben ik heel wat uren aan het vergaderen met andere beroepsverenigingen om samen groepsaankopen te organiseren, maar ook opleidingen en stagedagen. Deze samenwerking heeft tot doel dat BAF een nog uitgebreider en interessanter gamma kan bieden aan de leden. Tot slot ben ik voor Jong BAF vooral bezig met het organiseren van inspiratiesessies, ontspanningsavonden en het maken van campagnemateriaal.

Waarom werk je graag bij BAF? 

Ik ben pas afgestudeerd als apotheker en ik werk ook 2 dagen per week in de apotheek. De combinatie vind ik enorm fijn. Door zelf in de praktijk te staan, ervaar ik toch wel voordeel bij het projectwerk en de beroepsondersteuning waar ik mee bezig ben bij BAF. De leuke collega’s bij BAF maken het werk natuurlijk nog fijner!