Ontdek onze apothekersblog

blog
12 oktober 2020
Binnen BAF willen we graag inzetten op samenwerking en een open communicatie. Daarom zijn we een blog aan het ontwikkelen waarop onze leden met ons en met elkaar in gesprek kunnen gaan.

In afwachting van onze blog, bezorgen wij jullie hier alvast de eerst blogposts van apotheker Ilse Smets en haar collega's kinesitherapeut Michel Schotte en verpleegkundige David Teurfs. Zij werken samen aan het project valpreventie.

Veel leesplezier!Samen Sterk

"Een blog schrijven, vragen ze. Niet dat we daar ervaring mee hebben, maar wel geeft wel een idee van wat we doen en hoe we er geraakt zijn. Voor ons een moment van reflectie, voor jou hopelijk een bron van inspiratie.

Samenwerken, het nieuwe modewoord in de gezondheidszorg, op een gedeelde eerste plaats met “de patiënt centraal zetten”. Wie actief is in de eerstelijnszones, weet waarover ik het heb. In de komende weken nemen we jullie mee doorheen ons eigen samenwerkingstraject.

Als je farmaceutische zorg belangrijk vindt, dan kan je niet zonder een goede thuisverpleegkundige. Geneesmiddelen laten klaarzetten, toezicht houden op correct geneesmiddelengebruik, wondzorg, extra zorg bij dementie,… Onze taken zijn complementair. David is een brutaal eerlijke thuisverpleegkundige die zijn stoute schoenen aantrok en zijn kaartje kwam afgeven in de apotheek. We spreken 2017. We wisselden in eerste instantie kennis uit, wat kunnen we voor de patiënt doen en wat niet. Welke patiënt heeft extra aandacht nodig? Late vergaderingen van het veranderteam, gevolgd door urenlange gesprekken over samenwerken, gecombineerd met een ongebruikte ruimte naast de apotheek inspireerden tot een eerste idee rond samenwerken, de multidisciplinaire praktijk. Niet bijster origineel, maar als een ander het kon…? David betrok Michel, de lokale kinesitherapeut en in februari 2019 zaten we voor het eerst samen aan tafel, in alle vertrouwen, openheid en eerlijkheid.

Het klinkt eenvoudig, maar je intentie tot samenwerken kenbaar maken aan een andere zorgverlener is niet evident. Je denkt vast aan regelgeving en deontologie, misschien heeft de ander al een project met iemand anders of wil je nog niet in je kaarten laten kijken. Toch is het de moeite om je kwetsbaar op te stellen en de stap te zetten. Je kan er alleen maar uit leren. Er is vast wel iemand met wie je al eens overlegt over een patiënt? Of iemand die bij jou in de apotheek komt? Laten we gewoon uit ons kot komen en van gedachten wisselen met elkaar. Ook in de andere beroepsgroepen zijn er bedreigingen en willen zelfstandig zorgverleners hun positie versterken. Samen staan we sterker, toch?"

- apotheker Ilse Smets
 "Als kinesitherapeut wordt je opgeleid om de patiënt centraal te stellen, en hem te benaderen vanuit een biopsychosociaal model. Je behandelt geen pathologie, maar een menselijke persoonlijkheid met een functionele stoornis. Al snel kom je dan tot de vaststelling dat de kinesitherapie op zich zeer breed gaat en schitterende behandelmogelijkheden heeft, maar dat de omkadering en aanpak op een kwalitatief hoger niveau komt te staan, wanneer je de expertise van andere zorgenverstrekkers betrekt. Medische, farmacologische, verpleegkundige, psychologische, etc input van eveneens goed opgeleide zorgprofessionals  maakt het behandel- of revalidatietraject een stuk waardevoller.

Dat heb ik in mijn ruim dertigjarige praktijk altijd proberen te doen. Jammer genoeg bleken zorgenverstrekkers niet altijd op dezelfde golflengte te zitten. Vandaar dat ik de laatste jaren op het idee broedde om een echt en hecht samenwerkingsverband te smeden, waarin de verschillende partners niet alleen mekaar beter kennen, maar ook hun visie op mekaar afstemmen. En zo werd Elixir geboren, een samenwerkingsverband tussen apotheker, thuisverpleegkundige en kinesitherapeut. De samenwerking werd uitgetest in een concrete situatie: valpreventie aanbieden in een serviceresidentie. Een complex met een zeventigtal zorgflats, waar mensen op zichzelf wonen, maar toch gebruik kunnen maken van een gemeenschappelijke dienstverlening."

- kinesitherapeut Michel Schotte
 "Hoe kun je als zelfstandig verpleger van een kleine groep blijven bestaan naar de toekomst toe? Hoe kan ik me sterker positioneren tussen al die grote groepen? Hoe kan ik mijn patiënten nog beter verzorgen en een verschil maken? Hier volgt mijn verhaal over hoe ik mij beter omkaderd heb, om er zo sterker uit te komen.

Ik ben dus zelfstandig thuisverpleger en hoor de laatste jaren niets anders dan: “De kleine garnalen moeten eruit”. Dus ging ik kijken wat de grote verschillen zijn, zo kwam ik op te merken dat “samenwerken “en de patiënt centraal stellen de nieuwe modewoorden/ zinnen werden.

Nu ben ik actief in een middelgrote Service blok en ben gaan rondkijken wie mijn partners waren die ik vluchtig op de gang tegenkwam. De Apotheker die de medicatie levert, die kende ik al van op afstand. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en ging met Ilse Smets en haar collega’s in dialoog. Ik luisterde vooral naar wat haar noden waren en hoe we die samen konden oplossen. Ook werd door haar aan mij gevraagd om mee de opstart van de eerstelijnszone van onze regio te doen. Zo gingen we samen ook hier van start.

Mijn aandacht werd op een gegeven moment toch getrokken door een kinesitherapeut die in de gang aan het wandelen was met een van de residenten. Ik vroeg hem wat eigenlijk het nut was van wat hij aan het doen was. Hij vertelde me dat hij gangrevalidatie deed met de resident maar dat dit eigenlijk nutteloos was, de resident was al 93 jaar oud. Dat antwoord zinderde me nog lang na.

Zelf ben ik dus ook actief in de eerstelijnszone van mijn regio en het was tijdens een van die vergaderingen dat ik met Michel Schotte ( kinesitherapeut) aan de klap raakte. Van het een kwam het ander en na een avondje tafelen, waren we beide benieuwd,  indien we handen in elkaar zouden slaan, hiervan het resultaat zou zijn. Voor het eerste werd hier het woord “samenwerken” uitgesproken.

Als ik ’s avonds naar huis reed  kwam ik steeds voorbij een praktijk waar verpleging, kinesitherapeut, diëtisten en psycholoog samen zaten. Ik begon al te dromen… "

- verpleegkundige David Teurfs

blog

Wil je ook graag schrijven voor onze apothekersblog?

Geef een seintje via info@baf.be

Word vandaag nog lid van BAF en geniet van onze voordelen

  • Altijd op de hoogte van de actualiteit
  • Een breed vormings- en activiteitenaanbod
  • Voordelige ophalingen en groepsaankopen
  • Gratis een zoekertje op onze website
  • Advies bij overplaatsing en fusie
  • Advies op maat van je apotheek

   Maak je lid