Oproep aan genezen, mannelijke COVID-19 patiënten

rodekruis
13 oktober 2020
Ben je man, heb je recent (minder dan 2 maanden geleden) COVID-19 doorgemaakt en ben je intussen genezen? Door plasma te geven bij Rode Kruis-Vlaanderen kan jij helpen in het onderzoek naar de behandeling van het coronavirus.

Sinds april 2020 zamelt Rode Kruis-Vlaanderen plasma in van genezen mannelijke coronapatiënten. Dat plasma wordt gebruikt in nationale klinische studies waarin onderzocht wordt of de antistoffen in dat plasma patiënten kunnen helpen die nog vechten tegen het coronavirus. De studies moeten uitwijzen of plasma het verloop van COVID-19 gunstig kan beïnvloeden, zodat minder patiënten in het ziekenhuis op intensieve zorgen terechtkomen.

Als de  resultaten positief zijn, zou plasma in de toekomst deel kunnen uitmaken van de behandeling van COVID-19. Als de therapie op grotere schaal gebruikt kan worden, zou dat de druk op de zorgsector enorm kunnen verlagen.

Nu het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames toeneemt, is er extra vraag naar plasma van genezen COVID-19 patiënten. Daarom roept het Rode Kruis mannelijke patiënten, die recent (minder dan 2 maanden geleden) COVID-19 doormaakten, op om plasma te geven.

 

Wat wordt er van verwacht van een donor?

  • Lees alle info over de studie en registreer je via een online tool op rodekruis.be/plasmastudie.
  • Een vragenlijst bepaalt of je in aanmerking komt als plasmadonor in het kader van het onderzoek.
  • Na een tweede, meer gedetailleerde, bevraging krijg je een uitnodiging om langs te komen in een van de donorcentra van het Rode Kruis. Daar geef je bloedstaaltjes om te testen of je antistoffen tegen het coronavirus voldoende hoog zijn om ‘corona’ plasma te geven.
  • Als dat ook het geval is, zal je uitgenodigd worden om plasma te geven in kader van de studie.

 

Vrouwen kunnen jammer genoeg niet deelnemen aan de studie. Als het plasma afkomstig is van een vrouw, is het risico groter dat de patiënt ongewenste bijwerkingen heeft. Meer daarover lees je hier. Heb je als vrouw COVID-19 doorgemaakt en wil je ook helpen? Uiteraard ben je welkom om ‘standaard’ plasma te geven. Ook dat is levensbelangrijk voor bijvoorbeeld mensen met stollingsstoornissen én voor de aanmaak van heel wat levensreddende medicatie.

Word vandaag nog lid van BAF en geniet van onze voordelen

  • Altijd op de hoogte van de actualiteit
  • Een breed vormings- en activiteitenaanbod
  • Voordelige ophalingen en groepsaankopen
  • Gratis een zoekertje op onze website
  • Advies bij overplaatsing en fusie
  • Advies op maat van je apotheek

   Maak je lid