Uitnodiging: Opleidingsreeks ‘Kinderen en geneesmiddelen’

Uitnodiging: Opleidingsreeks ‘Kinderen en geneesmiddelen’
06 september 2023
Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Op het gebied van farmacotherapie zijn er grote verschillen tussen kinderen en volwassenen, maar ook tussen kinderen onderling, gerelateerd aan groei en ontwikkeling, van (extreem) prematuur geboren neonaat tot (obese) adolescent.
Daarnaast zijn veel geneesmiddelen niet geregistreerd voor het gebruik bij kinderen waardoor de optimale dosering in deze populatie beperkt onderzocht is. Tot slot kan ook het toedienen van geneesmiddelen aan een baby of peuter of het laten innemen door een kind een hele uitdaging zijn. Ook het motiveren van kind en ouder kan een probleem geven. Kortom, het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen vereist specifieke aandacht en zorgvuldigheid.

Tijdens deze opleidingsreeks die bestaat uit drie webinars gaan experten ter zake dieper in op dit onderwerp, zodat je deskundig advies kan geven bij het afleveren van geneesmiddelen voor of aan kinderen.

PROGRAMMA

Webinar 1: Farmacotherapie bij kinderen

Inhoud:

Het eerste webinar behandelt verschillende onderwerpen van de farmacotherapie bij kinderen:

  • Algemene principes van farmacokinetiek (PK)/ farmacodynamiek (PD)
  • Wetgeving omtrent GM-onderzoek bij kinderen
  • Impact van groei en ontwikkeling op PK/PD
  • Impact van ziekte op PK/PD
  • Het controleren van de juiste dosering bij kinderen
  • De risico’s van het off-label voorschrijven en de beste manier om hiermee om te gaan
  • De verschillende toedieningsvormen met hun voor- en nadelen, gekoppeld aan de leeftijd van een kind.
  • Kindvriendelijke formuleringen van de verschillende toedieningsvormen.

Docenten:

  • Prof. Dr. Apr. Pieter De Cock: Ziekenhuisapotheker bij UZ Gent en Assistent Professor in de Klinische Farmacie bij UZ Gent
  • Dr. Pauline De Bruyne: Pediatrisch gastro-enteroloog bij UZ Gent

Datum: 9 november 2023 van 20u-21u30

 

Webinar 2: De rol van de apotheker in de farmacotherapie bij kinderen

Inhoud:

Dit webinar richt zich op de begeleidende rol van de apotheker om de farmacotherapie thuis zo succesvol mogelijk te maken.

Belangrijke aspecten die aan bod komen zijn het verstrekken van een goede voorlichting aan zowel de ouders als het kind, het gericht inwinnen van informatie bij ouders en kinderen, het beoordelen van manipulaties van geneesmiddelen en het bevorderen van de therapietrouw. Daarnaast kijken we naar manieren waarop we als apotheker ouders, kinderen en tieners kunnen ondersteunen bij het innemen van geneesmiddelen. Ook wordt er aandacht besteed aan de overgang van ziekenhuissetting naar thuissetting en de risico’s op het gebied van communicatie, zoals laaggeletterdheid en de ontwikkeling van het kind.

Docenten:

  • Apr. Kevin Van Laethem: Ziekenhuisapotheker bij UZ Gent
  • Apr. Veronique De Smet: Ziekenhuisapotheker bij UZ Gent

Datum: 16 november 2023 van 20u-21u30

 

Webinar 3: Kleine kwalen bij kinderen

Inhoud:

Het derde webinar van de opleidingsreeks zal zich richten op kleine kwalen bij kinderen, met specifieke aandacht voor alarmtekenen en redenen om door te verwijzen. Zowel medicamenteuze als niet medicamenteuze aanpakken zullen worden besproken. Deze les zal worden opgebouwd aan de hand van enkele casussen.

Docenten:

  • Dr. Pauline De Bruyne: Pediatrisch gastro-enteroloog bij UZ Gent
  • Dr. Eva Degraeuwe (kinderarts-in-opleiding)

Datum: 23 november 2023 van 20u-21u30

 

Inschrijven

Inschrijven is alleen mogelijk voor de volledige opleidingsreeks van 3 webinars. Na inschrijving zal je de link naar elke webinar enkele dagen vooraf ontvangen.

Schrijf je hier in

Bekijk de uitnodiging hier

 

Praktisch

Kostprijs (excl. btw):

  • 50 euro voor BAF-leden;  100 euro voor niet-leden
  • Ben je laatstejaarsstudent Farmaceutische Wetenschappen en neemt jouw stagemeester deel aan deze opleidingsreeks? Dan kan jij als stagiair kosteloos deelnemen.

Accreditatie: in aanvraag (3 punten in domein A en 6 punten in domein B)

Financiële ondersteuning: Tegemoetkoming door Paritair Comité in aanvraag (tegemoetkoming van 9 euro per gevolgd lesuur => 3 webinars van 1.5 u = 40.5 euro)