Mentaal welzijn

veerkracht
Huisapothekers komen dagelijks in contact met alle lagen van de bevolking, vaak ook kwetsbare burgers. De huisapotheker neemt hierin de rol als begeleider van het correcte medicatiegebruik. Ontdek er alles over in ons themadossier 'Mentaal Welzijn'

Detectie 

Ook op vlak van preventie en detectiekanaal speelt de apotheker meer en meer een belangrijke rol. Indien nodig, kan door de apotheker doorverwezen worden naar verdere professionele hulp. Zo werken huisapothekers al jaren goed samen met huisartsen maar ook met verpleegkundigen, tabakologen, diëtisten en andere zorgactoren.  

Niet alleen voor lichamelijke aandoeningen kan de apotheker een belangrijke verwijzingsbron zijn, maar ook als het gaat om het identificeren van psychosociale behoeften, kan de apotheker een centrale rol spelen.  

De laatste jaren komt het psychosociaal welzijn ook meer in de aandacht en binnen dit themadossier worden enkele initiatieven toegelicht die apothekers in deze nieuwe rol ondersteunen.  
 

#CAVAsa 

Sinds maart 2021 werken VAN en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) samen aan het project #CAVAsa. Het doel van dit project is om apothekers in te schakelen als detectiekanaal voor personen met psychosociale noden. Het project wordt ondersteund met middelen van de Vlaamse overheid. De naam #CAVAsa is een samenvoegsel van de afkorting van de twee initiatiefnemers: CAW en VAN samen. Het verwijst ook naar de vaak gestelde vraag ‘ça va’, ‘hoe gaat het?’. Een vraag die de lokale huisapotheker vaak stelt en die de essentie van het project benadrukt. 

Meer info over dit project kan je hier terugvinden.  

 

Project Suicide preventie 

Wil je een betekenisvolle rol spelen in het voorkomen van suïcide onder je patiënten? Sluit je aan bij het project Suïcidepreventie in de Apotheek. De eerste fase waarbij de e-learning werd gelanceerd en geëvalueerd is achter de rug. Nu kan de tweede fase van start gaan met de gevalideerde e-learning waarbij we de gesprekken in de apotheek kwalitatief en kwantitatief zullen monitoren en je apotheek op verschillende vlakken ondersteunen.  

Als deelnemer ga je in gesprek met patiënten om signalen van suïcidaliteit te herkennen en indien nodig hen door te verwijzen naar verdere hulp. Elk gesprek registreer je met een CNK-code en een online fiche. Als waardering ontvang je een incentive van 30 euro per gesprek.  

In onderstaande video legt Barbara Verboven, coördinator van het project, in 100 seconden uit hoe je deelneemt en hoe het werkt in je apotheek.  

Meer info over het project kan je hier terugvinden.  

 

Kopzorgen 

Kopzorgen

 

 


 

 

Gemiddeld wachten mensen 6 tot 10 jaar na de eerste psychische klachten voordat ze psychologische hulp zoeken. De RIZIV-conventie EPZ maakt deze zorg nu toegankelijker, zodat mensen sneller de stap kunnen zetten naar preventieve en vroegtijdige hulp.  

Geconventioneerde klinische psychologen en orthopedagogen bieden hierbij terugbetaalde begeleiding aan. Deze is kortdurend en is gericht op lichte tot matige psychologische klachten. De hulp wordt op een laagdrempelige manier, dichtbij de burger aangeboden. Hierbij zijn zowel individuele als groepssessies mogelijk.  

De netwerken Geestelijke Gezondheid zijn verantwoordelijk om die conventie uit te rollen en zien apothekers hiervoor als belangrijke sleutelfiguren, die dicht bij de burgers staan en hen kunnen helpen de weg te vinden naar de EPZ.  

Meer info over de conventie en de deelnemende eerstelijnspsychologen vind je op de website: www.epzvlaamsbrabant.be  

Wees alert voor beginnende psychische problemen bij jouw patiënten of cliënten. 
Wees extra aandachtig voor de meest kwetsbaren onder hen die deze terugbetaalde, laagdrempelige zorg het meest kunnen gebruiken. Ga het gesprek met hen aan en verwijs tijdig door. 

Je kan hierbij gebruik maken van het campagnemateriaal, dat zowel gericht is op burgers, als op hulpverleners. 

Op 14 juni werd hierover een webinar georganiseerd. De opname hiervan kan je hier terugvinden.  

 

10-daagse geestelijke gezondheidszorg

10-daagse

 

 

 

 

Van 1 tot 10 oktober vindt jaarlijks de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Dit jaar is het centrale thema #samenveerKRACHTig, met de nadruk op ‘KRACHT’ 

Tien dagen lang wordt Vlaanderen overspoeld met acties die aandacht vragen voor alle aspecten van psychische gezondheid: van je gelukkig voelen en goed in je vel zitten tot (het bespreekbaar maken van) psychische kwetsbaarheid en herstel. Deze campagne is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Te Gek!? en de Vlaamse Logo’s en met de steun van de Vlaamse Overheid. Meer info kan je hier terugvinden.  

Ook verschillende apotheken zetten hun schouder onder deze 10-daagse waaronder ook enkele Leuvens apotheken. 

 

Projecten binnen de eerstelijnszones rond geestelijke gezondheidszorg 

Vlaams-Brabant telt 11 eerstelijnszones. Een eerstelijnszone is een netwerk van eerstelijnsaanbieders in een geografisch afgebakend gebied. Zij wisselen kennis en informatie met elkaar uit en stemmen de werking op elkaar af. Zij kijken ook naar de lokale zorg- en welzijnsnoden om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Vanuit de verschillende eerstelijnszones worden verschillende projecten rond mentaal welzijn georganiseerd waar ook apothekers een belangrijk steentje aan toe kunnen bijdragen.  

Ontdek hier welke projecten er binnen jouw eerstelijnszone lopen.