Geslaagde opleiding 'Medicatie reconciliatie na ontslag uit psychiatrisch ziekenhuis'

opleiding med recon

Deze opleiding kwam er naar aanleiding van de opstart van de enveloppe-actie binnen het psychiatrisch ziekenhuis Zorggroep Alexianen te Tienen.
Dit ziekenhuis zal eind oktober 2021 starten met het meegeven van een enveloppe voor de huisapotheker wanneer een patiënt ontslagen wordt uit het ziekenhuis.

Bij overgang van tweede naar eerste lijn, is het belangrijk om continuïteit in het medicatie beleid na te streven, zeker bij de doelgroep van psychiatrische patiënten. We leerden uit eerder onderzoek (rapport actie medicatie reconciliatie), dat de apotheker zeer vaak de eerste persoon binnen de eerstelijn is die gezien wordt na het ziekenhuisontslag. Daarom is de apotheker is een belangrijk schakel om deze continuïteit mee te bewaken, zeker deze doelgroep!

Tijdens de opleiding hebben we eerst gekeken naar de algemene structuur van de Geestelijke Gezondheidszorg binnen België, waarna we hebben gekeken naar een specifiek aantal casussen waarbij telkens een aantal aandachtspunten naar voren kwamen.

Momenteel zal er dus één psychiatrisch ziekenhuis opstarten met de enveloppe-actie, maar BAF is in gesprek met andere psychiatrische ziekenhuizen in de provincie, dus mogelijks zullen nog meer ziekenhuizen in de toekomst met de actie opstarten!

We zetten alleszins de belangrijk rol van de apotheker, bij continuïteit van het medicatie beleid in de thuissetting, in de verf met dit project!

Indien je vragen hebt over dit project mag je altijd contact met mij opnemen via mare.claeys@baf.be.

- Apotheker Mare Claeys

opleiding med reconc

opleiding med reconc

opleiding med reconc

aandachtspunten
aandachtspunten bij medicatie reconciliatie na ontslag uit psychiatrisch ziekenhuis