Huisapothekers werken samen met hun buurtteam tegen tabak

Zorgzaam buurtteam werkt samen tegen tabak

31 mei is het Werelddag zonder tabak.

Heel wat apothekers en andere zorgverleners hebben de afgelopen weken hard gewerkt om patiënten te helpen in hun stap naar een gezonder leven.

Ook het Zorgzaam buurtteam Kessel-Lo, waar apotheker Christel Monnissen buurtcoach is, heeft heel wat aandacht besteed aan de maand van de preventie met de focus op rookstop.

Het buurtteam maakte zelf een flyer en bestelde materiaal van tabakstop dat samen uitgedeeld wordt aan rokers.

We spraken daarom met Christel om haar meer te laten vertellen over haar buurtteam.

 

Christel Monnissen
Christel Monnissen


Kan je wat meer vertellen over jouw buurtteam?

Met Zorgzaam Leuven zijn we al een hele tijd bezig met om verschillende acties te organiseren rond geïntegreerde zorg. Om deze acties wat van de grond te krijgen, hebben ze in elk buurtteam een teamcoach aangesteld die het team trekt. In ons Zorgzaam buurtteam Kessel-Lo neem ik die rol op mij. Er is een grote wil tot samenwerken, maar er is coaching nodig. Het is dus ideaal als iemand uit de buurt dit kan doen. 

We hebben liefst zoveel mogelijk disciplines in ons buurtteam. Momenteel bestaat het team uit de volgende zorgverleners: huisapothekers, huisartsen, kinesitherapeuten, psychologen, verpleegkundigen, … Enkele zorgverleners, zoals tabakologen, namen zelf contact met mij op in het kader van de rookstopactie. Dit geeft een goed gevoel.

Wat is jullie doel met het buurtteam?

Met ons buurtteam willen we kwetsbare patiënten met een chronische ziekte beter kunnen begeleiden. Dit doen we door beter samen te werken rond de patiënt.
De patiënt kiest zelf wie zijn zorgverleners zijn, maar we werken wel samen in een team om ervoor te zorgen dat de zorg rond die patiënt geoptimaliseerd wordt.
In plaats van elk apart ons ding te doen, is het de bedoeling om met elkaar af te stemmen wie welke rol opneemt, naar wie we eventueel kunnen doorverwijzen en welke zorg de patiënt al heeft ontvangen. 


Wat was de bedoeling van jullie actie tijdens de maand van de preventie rond rookstop?

Vanaf de start heeft dit buurtteam gekozen om te werken rond COPD. Daarnaast werken we ook wel rond hartfalen en een algemene gezonde levensstijl, maar COPD heeft wel een prioriteit bij ons.

Met deze Werelddag zonder tabak willen we daarom van ons laten horen, zo kunnen we extra aankaarten dat we preventief rond COPD werken en het buurtteam voorstellen. In het kader daarvan hebben we dus een flyer ontwikkeld en verdelen we deze samen met andere rookstopmaterialen aan patiënten die tot de COPD-risicogroep behoren.

Als we dat met allemaal verschillende zorgverleners doen, hopen we op die manier meer patiënten te kunnen bereiken en hun zo aan te zetten om het gesprek aan te gaan met één van de eigen zorgverleners. Als ze hier op ingaan kunnen we ze een zorgplan aanbieden rond COPD; screenen hoe het met de staat van longen is via spirometrie, maar ook verder begeleiden naar gezonde voeding, beweging, levensstijl, optimalisatie van medicatie, ... 

De verspreiding van de materialen is van start gegaan in de week van 24-30 mei, met een aanloop tot aan de Werelddag zonder tabak. Door de verspreiding langs verschillende kanten te laten verlopen, heeft onze actie meer impact.

Ik merk ook dat er al wel rond gewerkt is. Er zijn toch al een aantal patiënten in de apotheek zijn geweest voor rookstopmiddelen. Ik ben er ook zeker van dat deze actie zorgverleners verder stimuleert om hier rond te werken.


Hoe verloopt de verspreiding van de materialen?

Alle materialen gaan in enveloppe zitten die langs buiten duidelijk zichtbaar is en deze enveloppen gaan actief meegegeven worden bij patiënten die tot de doelgroep behoren (rokers en patiënten die tot de risicogroep behoren om COPD te ontwikkelen).

De pakketjes worden door mij verspreid onder het buurtteam, o.a. bij de andere apothekers, huisartsen, verpleegkundigen, tabakoloog, kinesitherapeuten, … en zij gaan er op dezelfde manier mee aan de slag.


Heb je nog een boodschap rond deze actie?

Aan mijn collega-apothekers wil ik graag nog meegeven dat apothekers hun toekomst in eigen handen moeten nemen. Naast het klassieke afleveren van medicatie, kunnen wij een belangrijke rol spelen in begeleiding en opvolging van patiënten. Het is daarom echt ideaal om als huisapotheker mee in een buurtteam te zitten, wij zijn een centrale schakel in dat netwerk. Hier kun je dan acties organiseren die een echte impact kunnen hebben, zoals wij nu deden rond rookstop. We kunnen een belangrijke signaalfunctie hebben en via een buurtteam kunnen we ook betere contacten hebben met andere zorgverleners.

 

Rookstop Rookstop