Nieuws van onze partners: Wat loop ik mis als ik vroeger op pensioen ga?

curalia

Vervroegd pensioen

Alvorens de wettelijke pensioenleeftijd bereikt te hebben, kan je op vervroegd pensioen gaan, tenminste als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Aan elke minimumpensioenleeftijd is immers een vereiste loopbaanduur verbonden (lees hier). Zo kan je bijvoorbeeld vanaf jouw 63ste op pensioen gaan, als je een loopbaan van 42 jaar achter de rug hebt. Financieel heeft dit enkele gevolgen. Per jaar dat je minder werkt, vermindert jouw pensioen ongeveer met 1/45ste. Stop je bijvoorbeeld na 42 jaar met werken, dan vermindert jouw pensioen ongeveer met 3/45ste. Vooral voor zelfstandigen is deze vermindering erg ingrijpend, aangezien hun wettelijk pensioen sowieso al een stuk lager ligt.

Vroeger stoppen met werken

Je hoeft de wettelijke pensioenleeftijd of zelf de leeftijdsgrens voor vervroegd pensioen dus niet af te wachten om vroeger te stoppen met werken. Logische keerzijde van de medaille: de financiële nadelen wegen zwaarder door. Naast een lager wettelijk pensioenbedrag, vervallen ook de voorwaarden voor vervroegd pensioen. Het gevolg? Je moet een langere periode zonder inkomsten overbruggen met een pensioen dat niet meer aandikt. Daarnaast kan je na het verkrijgen van jouw wettelijk pensioen ook niet meer verder sparen voor jouw aanvullend pensioen en betaal je meer belastingen op de eindafrekening.

Ben je als bediende nog aan de slag op jouw 65ste, dan betaal je slechts belastingen op 80% van het kapitaal van jouw aanvullend pensioencontract. Als je op vervroegd pensioen gaat daarentegen, betaal je belastingen op 100% van het kapitaal (!).

Ook als zelfstandige met een VAPZ betaal je belastingen op slechts 80% van jouw aanvullend pensioen als je op je 65ste nog steeds actief bent. Je betaalt weliswaar belastingen op een fictieve rente gelijk aan 5% van jouw kapitaal, maar dit voor een periode van 10 jaar. Als u op je 65ste niet meer actief bent, dan betaal je belastingen op 100% van dit kapitaal. Als je jouw pensioen voor 65 neemt en jouw kapitaal dan ook voor 65 krijgt, betaal je belastingen op een lagere fictieve rente (afhankelijk van je leeftijd), maar voor een periode van 13 jaar. Besluit: je houdt meer over als je op je 65ste nog actief bent.

Conclusie

Denk goed na alvorens je beslist om op vervroegd pensioen te gaan of vroeger te stoppen met werken. In bepaalde gevallen is dit wenselijk, of zelfs onvermijdelijk, maar houd rekening met het kapitaal dat je tot die datum hebt bijeen gespaard om uw levensstandaard te behouden, zeker als je zelfstandige bent. Om jouw pensioen zo goed mogelijk op te bouwen, ontwikkelde Curalia Optimum Pensioen’. Dat is een digitale online tool die je assisteert bij pensioenopbouw en je interessante fiscale voordelen voorstelt. Klik hier om de tool te gebruiken

Heb je nog vragen of bedenkingen? Wens je een persoonlijk advies met Franki Sarens om samen de beste opties voor jouw pensioenopbouw vrijblijvend te bekijken?

Plan vandaag nog een gratis afspraak in met Curalia