Partner in beeld: Meditech

meditech robots

wim pieters

Historiek

Wim Pieters: “Meditech ontstond 25 jaar geleden vanuit Studio Clement, gespecialiseerd in apotheekinrichting, als antwoord op de vraag van apothekers om hun traditionele ladekasten te automatiseren. We zijn dan begonnen met het ontwikkelen van apotheekrobots op maat, zoals de MTX en daarna de MTXL. Verdere automatisering kwam er met onze inlaadmodule MT Optimat, al dan niet geïntegreerd in de robot. Deze maakt dat de apotheker de doosjes komend van de groothandel niet meer manueel moet invoeren en detecteert foute bestellingen en beschadigde doosjes voor ze ingevoerd worden. De tijd die zo vrijkomt, kan de apotheker dan aan zijn/haar patiënten besteden.

Klein of groot

De Meditech robots zijn met hun 1m50 de smalste op de markt, waardoor ze zo min mogelijk plaats innemen. In het gamma zijn er ook goedkopere standaardrobots die zelfs geschikt zijn voor kleinere apotheken. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan de robot vlak achter de toonbank staan, achteraan in de apotheek, op een verdiep of zelfs in de kelder. Een lift of transportband zorgt ervoor dat de doosjes naar de toonbank komen, zonder dat de apotheker ver moet lopen.

Wim: ”Als project manager begeleid ik de apotheker van A tot Z vanaf het idee tot de follow-up na de installatie. Ik raad altijd aan om vooraf als leidraad een capaciteitsanalyse te laten doen om een idee te hebben van het aantal afgeleverde doosjes aan de balie en het aantal doosjes dat daarvoor in de stock zit. Op die manier komt de apotheker niet voor verrassingen te staan en weten we zeker dat hij de juiste robot koopt die past bij zijn apotheek.”

Totaaloplossing

Meditech volgt de toenemende digitalisering en hun oplossingen maken een 24/7 service mogelijk. Zo kan de patiënt met behulp van een code de bestelde (niet) voorschriftplichtige producten op het voor hem passend moment ophalen via de muurautomaat MT Matic, die verbonden is met de robot. Goed om te weten is dat deze automaat ook over een digitaal wachtsysteem beschikt dat de apotheker met een tablet of zijn pc vanop afstand kan bedienen, zelfs als hij niet aanwezig is in zijn apotheek.

Wim: “Via een druk op de afbeelding van de telefoon op het scherm, wordt de patiënt verbonden met de gsm van de apotheker. Hij kan ofwel de patiënt laten meekijken wat hij doet, ofwel toont hij zijn foto (avatar) op het scherm om aan te geven dat hij met zijn bestelling bezig is. Achteraf krijgt de patiënt zijn kasticket en de farmaceutische zorg via sms toegestuurd. Omdat niet iedereen die langskomt goede bedoelingen heeft, bestaat de automaat aan de buitenkant uit inbraakwerend glas, een touch-folie en dan pas het scherm.”

Meerwaarde

Samengevat ligt de meerwaarde van automatisering en digitalisering in tijdswinst, geoptimaliseerd voorraadbeheer, efficiënte plaatsbenutting, minder stress en vooral meer tijd voor sociaal contact met de patiënten om op die manier de rol als eerstelijns zorgverstrekker volledig op te nemen.

Bij vragen over de diensten van Meditech, neem gerust contact op met Wim via wim.pieters@meditech-pharma.com en +32 478 556 114

www.meditech-pharma.com