E-learning HALT2Diabetes en Bewegen op Verwijzing

HALT2Diabetes en Bewegen op Verwijzing
07 maart 2024
Halt2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing zijn twee grote initiatieven die streven naar een betere gezondheid door middel van gerichte preventie en sensibilisatie. De lokale huisapotheker is dan ook een waardevolle partner voor deze projecten. VIVEL lanceert samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Diabetes Liga en de Vlaamse Logo’s een pilootproject rond HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing.

                                                                            Afbeelding met symbool, Graphics, Lettertype, logo

Automatisch gegenereerde beschrijving

          Pilootprojecten interprofessionele training met HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing

Afbeelding met tekst, schermopname, kleding, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Dit is een interprofessionele training met enerzijds een geacrediteerde e-learning die voor iedereen toegankelijk is en anderzijds een fysieke workshop rond motiverende gespreksvoering die plaatsvindt in 5 geselecteerde eerstelijnszones.

Daarnaast zijn er ook de digitale factsheets, beschikbaar voor alle zorg- en welzijnsprofessionals, maar in het bijzonder ook voor de apotheker. Hierbij wordt beknopt weergegeven (1A5 R/V) wat de relevantie van deze methodiek is en hoe je concreet te werk kan gaan om na het motiverend gesprek met je patiënt een verwijsbrief in te vullen voor een bewegingscoach of hoe je bij vermoeden van risico op diabetes 2, de patiënt kan begeleiden de FINDRISC-test in te vullen en hem vervolgens naar de huisarts kan doorverwijzen bij een verhoogde score (>12).

Karolien Smets, relatiebeheerder en coördinator beroepsondersteuning bij BAF, volgde de dry-run in december en is er alvast zeer enthousiast over. “Huisapothekers zijn zich intussen bewust van hun preventieve en sensibiliserende rol, maar botsen daarbij regelmatig op weerstand van hun patiënten bij doorverwijzing. Om hen effectief te overtuigen, is extra know-how rond de thema’s in combinatie met motivationele gesprekstechnieken een absolute meerwaarde. Onder het motto ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’, zouden we elke apotheker willen uitnodigen de e-learning en waar mogelijk de communicatietraining binnen de eerstelijnszone te volgen in het belang van hun patiënten”, aldus Karolien.

Ook op de terugkommiddag afgelopen maandag werd met de ‘early-bird ELZ St. Katelijne Waver’ inmiddels teruggeblikt op een leerrijke periode waarin de gecombineerde methodiek van e-learning mét motivationele gesprekstechnieken wel degelijk bijdraagt tot zinvolle gesprekken én een verhoogd aantal doorverwijzingen.  Patiënten die na doorverwijzing opnieuw in de apotheek passeren, geven zelfs blijk van grote tevredenheid over die extra ‘push’ die ze kregen om er op die manier toch een gezondere levensstijl op na te houden, die eenvoudiger is dan ze aanvankelijk dachten. 

In BAF-regio werd ELZ Amalo geselecteerd om als ambassadeurs in provincie Vlaams-Brabant, verder actief aan de slag te gaan met deze methodiek. Specifieke vragen kan je stellen aan apr. Elisabeth De Bauw. Momenteel zijn gesprekken lopende om deze methode van motivationele gesprekstechnieken in een verkort traject vorm te geven en aan onze apothekers aan te bieden, gezien dit ook van meerwaarde is bij het doorverwijzen binnen de context van psycho-sociale problematiek, denk daarbij aan het Cavasa-project en suicidepreventie.

Wil jij mee je schouders zetten onder de preventie van diabetes? Wil je patiënten op weg helpen naar een actievere levensstijl?

·        Volg hier eerst de e-learning.

·        Download vervolgens hier de factsheets.

Halt2Diabetes1Halt2Diabetes2