BAF brengt bezoek aan Casa Clementina

Casa Clementina
30 juli 2024
Onlangs werden wij uitgenodigd voor een bezoek aan Casa Clementina, een inloophuis voor psychisch kwetsbare mensen gelegen in hartje Leuven. Hilde Deneyer (voorzitter), Anne Vanschoenwinkel en Marc Dooms (bestuurders) gingen er een kijkje nemen. Dankzij schepen Bieke Verlinden kregen ze een inspirerende rondleiding door dit unieke inloophuis.

Casa Clementina is een mooi voorbeeld van preventie met een insteek naar thuiszorg, met voorbeelden van kleine woningaanpassingen en hulpmiddelen die toelaten om langer thuis te blijven wonen. Waarbij de koffie altijd klaar staat. 

Wij waren onder de indruk van hoe zorg en welzijn hand in hand kunnen gaan door kwetsbare burgers een warme plek te bieden. Tijdens het bezoek werd het belang onderstreept van samenwerking tussen lokale apothekers en initiatieven zoals Casa Clementina om duurzame zorg te bevorderen. Ook de rol van de lokale apotheker in medicatiebeleid, therapietrouw en gegevensdeling werd besproken.

Met het bezoek aan Casa Clementina kan ook perfect de link worden gelegd met ons memorandum waarin we samenwerkingsmogelijkheden tussen lokale apothekers en lokale besturen extra benadrukken. 

Over Casa Clementina

Casa Clementina is een inloophuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Alle cliënten van Zorg Leuven die zich op een bepaald moment in hun leven minder goed voelen, kunnen dagelijks binnenwandelen voor een warme babbel, een kookworkshop, creatieve of muziektherapie, of tal van andere activiteiten. De nadruk ligt op een warme en ongedwongen sfeer.

Het gaat om een innovatieve vorm van collectieve gezinszorg voor cliënten met een psychische kwetsbaarheid. Professionele mensen proberen eenzame mensen in een huiselijke sfeer met elkaar in contact te brengen en hen dagdagelijkse dingen bij te brengen, en daarnaast ook de nodige hulpmiddelen aan te reiken.

Casa Clementina