Gezondheid en Wetenschap
Hoe omgaan met bijzondere vragen en gezondheidsbeweringen?
Naar schatting 75% van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de (sociale) media. Naast zeer nuttige informatie circuleert heel wat misinformatie en soms ronduit verkeerde adviezen. Mensen weten vaak niet wat ze nog moeten geloven en hebben het moeilijk om kaf van koren te scheiden.
Zorgverleners van de eerste lijn, in het bijzonder apothekers, worden met de gekste vragen geconfronteerd van ongeruste burgers en hebben niet altijd een antwoord.
Is dit vaccin wel halal?
Zijn deze hormonen wel bio-identiek?
Talkpoeder zou kankerverwekkend zijn, is er een alternatief?
Klopt het dat zonnecrème kankerverwekkend is?
Voor een snel antwoord op dit soort vragen kan je terecht bij Gezondheid en Wetenschap.
Wat is Gezondheid en Wetenschap?
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) in 2013 de onafhankelijke website Gezondheid en Wetenschap. De website heeft als doel patiënten en burgers te informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie.
De website wordt 4 tot 5 keer per week geüpdatet met een kritische analyse van gezondheidsnieuws in de (sociale) media. Daarnaast bevat de website een duizendtal patiëntenrichtlijnen: dit zijn evidence-based informatiepagina’s over veelvoorkomende klachten en aandoeningen, die voortdurend up-to-date gehouden worden en parallel lopen met de richtlijnen van zorgverleners.
De website verwelkomt tussen 1,2 en 1,5 miljoen bezoekers en is daarmee de grootste website voor gezondheidsinformatie in Vlaanderen.
In de voorbije jaren werden op alle belangrijke sociale-mediaplatformen (Facebook, X, Instagram en TikTok) kanalen Gezondheid en Wetenschap geïnstalleerd, die meermaals per week een update krijgen. Verder heeft Gezondheid en Wetenschap een maandelijkse podcast en werd een educatief pakket ‘Gezond Geweten – kritisch omgaan met gezondheidsinformatie’ ontwikkeld voor het secundair onderwijs.
Aan Gezondheid en Wetenschap werken 14 mensen mee, waaronder 7 artsen, een apotheker, een voedingsdeskundige, een kinesitherapeut, 2 taalkundigen, een communicatie-medewerker en secretariaat.
Medewerkers van Gezondheid en Wetenschap
Hoofdredacteur van de website is Marleen Finoulst, gewezen huisarts, en sinds de jaren 90 werkzaam in de media. Voor Gezondheid en Wetenschap houdt ze zich naast de algemene coördinatie specifiek bezig met de keuze, het schrijven en het reviewen van de factchecks, met lezingen over kritisch omgaan met gezondheidsinformatie en de podcasts.
Waarom is Gezondheid en Wetenschap ook voor u interessant?
De website beantwoordt wekelijks vragen van ongeruste burgers. Ook meer en meer zorgverleners richten zich tot de website op zoek naar een correct antwoord op eigenaardige vragen. Hiervoor volstaat een eenvoudig mailtje naar Gezondheid en Wetenschap. De meeste vragen worden via mail beantwoord, sommige worden verwerkt in een factcheck en online geplaatst. In alle gevallen blijft de vraagsteller anoniem. Deze service van Gezondheid en Wetenschap is kosteloos - maak er gebruik van!
Hierbij enkele interessante factchecks die je in de apotheek kan gebruiken:
Vragen? Stuur deze naar info@gezondheidenwetenschap.be.