Vertrouwelijkheid van gegevens
Voorschriften en documenten die medische persoonsgegevens bevatten mogen niet aan eender wie worden meegedeeld.
Vertrouwelijkheid van het voorschrift
Als volgende instanties er om vragen dan moet de apotheker het voorschrift aan hen bezorgen:
- de gerechtelijke overheid en de inspecteurs
- de inspecteurs van de dienst voor geneeskundige controle van het RIZIV
- de Provinciale Geneeskundige Commissie waartoe de apotheker behoort
- andere publieke overheden die op grond van de op hen toepasselijke wetgeving bevoegd zijn deze mededeling op te vragen.
De apotheker moet gedurende drie jaren een letterlijk en correct afschrift verstrekken van elk voorschrift op verzoek van de persoon die het voorschrift heeft voorgeschreven en op verzoek van de persoon voor wie het voorschrift werd voorgeschreven.
Willen andere dan deze personen een kopie van het voorschrift (bv. de partner of de kinderen van de patiënt), dan heeft de apotheker de schriftelijke toestemming nodig van de persoon voor wie het voorschrift is opgesteld.
De apotheker mag zonder schriftelijke toestemming van de patiënt geen overzicht meegeven aan andere personen, ook niet als deze persoon de partner is van de betreffende patiënt. Respecteert de apotheker dit niet, dan breekt hij zijn strafrechtelijk beschermd beroepsgeheim(artikel 458 Strafwetboek). De mogelijke straffen zijn een geldboete en een gevangenisstraf.
Vertrouwelijkheid van de overige bewaarde gegevens
De overige documenten en gegevens die de apotheker gedurende 10 jaren moet bewaren moet hij ook op eenvoudig verzoek aan de hieronder opgesomde personen overhandigen. Hij doet dat gedrukt, handgeschreven of digitaal:
- de gerechtelijke overheid en de inspecteurs
- de inspecteurs van de dienst voor geneeskundige controle van het RIZIV
- de Provinciale geneeskundige commissie waartoe de apotheker
- andere publieke overheden die op grond van de op hen toepasselijke wetgeving bevoegd zijn deze mededeling op te vragen.
De apotheker-titularis mag de gegevens ook rechtstreeks elektronisch overmaken op voorwaarde dat de inspecteur hiertoe zijn toestemming verleent en op voorwaarde dat het doorsturen van de gegevens zo gebeurt dat het vertrouwelijke karakter van deze documenten gewaarborgd wordt. De inspecteur kan de bedoelde documenten en gegevens ook voor onderzoek meenemen na overhandiging van een ontvangstbewijs aan de desbetreffende apotheker.
Mededeling van gegevens voor een bijkomende verzekering of bijkomende tussenkomst
Vraagt de patiënt aan de apotheker gegevens mee te delen voor een terugbetaling van geneesmiddelen voor menselijk gebruik en andere farmaceutische producten op grond van een bijkomende verzekering of bijkomende tussenkomst, dan mag de apotheker enkel gebruikmaken van het formulier ‘Attest van vergoedbare farmaceutische verstrekkingen voor een bijkomende verzekering’ (het zogenaamde 'BVAC' - Bijkomende Verzekering - Assurance Complémentaire).
Een bijkomende verzekering of tegemoetkoming is overeenkomstig de definitie van het KB ‘elke publieke of privé-verzekering of tussenkomst anders dan de verplichte verzekering beoogd door de gecoördineerde wet van 14 juli 1994 betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen’.
Deze geldt dus ook voor beroepsziekten en beroepsongevallen. Het BVAC moet worden opgesteld overeenkomstig het formulier in bijlage bij dit besluit. De apotheker mag geen andere gegevens meedelen dan de gegevens die hij op het formulier kan invullen. De apotheker mag op vraag van de patiënt meerdere BVAC-formulieren voor dezelfde producten overmaken zodat hij een terugbetaling zou kunnen verkrijgen bij meerdere verzekeringsmaatschappijen, op voorwaarde dat op de bijkomende kopieën duidelijk staat aangegeven dat het om duplicaat gaat. Zonder deze vermelding kan de apotheker verantwoordelijk worden gesteld en vervolgd worden voor medeplichtigheid in verduistering van fondsen.