Statuten
Benaming, Zetel, Doel en voorwerp
Artikel 1
De vereniging draagt de naam “Brabants Apothekers Forum”, verkort “BAF”. Het is een vereniging zonder winstoogmerk erkend als beroepsvereniging overeenkomstig het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, hierna genoemd "vereniging". De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.
Artikel 2: Zetel
De zetel van de vereniging is gevestigd in het Vlaams Gewest.
Artikel 3: Doel en voorwerp
De vereniging heeft tot belangeloos doel zowel de individuele als collectieve beroepsrechten, -plichten en -belangen van haar leden te bestuderen en te beschermen, en streeft ernaar om dienaangaande, alleen of in samenwerking met andere stakeholders een gunstig politiek, sociaal en economisch klimaat tot stand te brengen.
De vereniging wenst de apotheker te ondersteunen bij de uitbouw van diens apotheek tot een volwaardig, patiëntgericht, farmaceutisch gezondheidscentrum.
Het voorwerp van de vereniging behelst het ontwikkelen van diverse diensten met het oog op de informatie van haar leden, het bijstaan van de leden op vlak van informatica, financieel beleid en technologische know-how, en het opnemen van een coördinerende functie tussen de diverse aangesloten leden en de samenwerking tussen hen bevorderen, waaronder onder meer het centraal innen van de lidmaatschapsgelden van de aangesloten leden, zonder enigszins beperkend te zijn.
De doelstellingen en de werking van de verschillende diensten, evenals de invulling van de regionale voorzieningen (waaronder de wachtdienstregeling) zullen via het intern reglement geregeld worden.
Leden
Artikel 4
De vereniging kent twee categorieën leden: gewone leden en ereleden. Wanneer deze statuten het begrip “lid” / “leden” hanteren zonder aanduiding van de categorie van leden, is deze van toepassing op alle categorieën van leden, dus de gewone leden en ereleden.
Artikel 5
Om gewoon lid te kunnen zijn moet men volgende voorwaarden vervullen:
-
(i) houder zijn van het diploma van apotheker, of (ii) houder zijn van het diploma van farmaceutisch-technisch assistent, of (iii) student farmaceutische wetenschappen zijn;
-
voor de personen bedoeld onder artikel 5.1 (i) en artikel 5.1. (ii) woonachtig of werkzaam zijn binnen de bevoegdheidsomschrijving van de vereniging of in een dichtbij randgebied en een zekere affiniteit hebben met de vereniging;
-
aanvaard worden als lid door het bestuursorgaan van de vereniging;
-
instemmen en zich gedragen naar de statuten en reglementen goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de vereniging;
-
in regel zijn met de betaling van de jaarlijkse bijdrage.
Artikel 6
Iedere persoon die bijdraagt of bijgedragen heeft tot de bloei van het beroep of van de vereniging kan, op voorstel van het bestuursorgaan door de Algemene Vergadering als erelid aanvaard worden. Voor toelating zijn zij onderworpen aan de voorwaarden vermeld onder artikel 5, punten 1, 3 en 4.
Ereleden hebben het recht aan de Algemene Vergadering deel te nemen als raadgever, maar hebben geen stemrecht. Het aantal ereleden mag een vierde van het aantal gewone leden niet overschrijden.
Artikel 7
Elk lid, met uitzondering van de studenten farmaceutische wetenschappen, dient jaarlijks een bijdrage te betalen.
Het bestuursorgaan bepaalt elk jaar de bijdrage die de leden dienen te betalen. Het maximumbedrag van de bijdrage bedraagt evenwel maximum 1.000 (duizend) euro (excl. BTW).
Artikel 8
Ieder lid heeft het recht op elk ogenblik uit te treden uit de vereniging. De vereniging heeft slechts het recht de betaling van de vervallen bijdrage(n) en van de lopende bijdrage te vorderen. Het ontslag moet per aangetekend schrijven aan de voorzitter van het bestuursorgaan worden meegedeeld.
Wordt beschouwd als zijnde ontslagnemend, het lid dat de bijdrage niet betaald heeft tegen uiterlijk 1 april van het kalenderjaar waarvoor de bijdrage verschuldigd is.
Evenwel kan het bestuursorgaan dit ontslag ongedaan maken indien het lid de achterstallen voldoende kan rechtvaardigen.
Artikel 9
Uitsluiting van leden door de Algemene Vergadering is mogelijk:
-
bij de overtreding van de statuten en de reglementen van de vereniging; of
-
bij kennelijk wangedrag; of
-
wanneer zij door hun handelswijze de belangen van de vereniging schaden.
De betrokkene kan verzoeken gehoord te worden.
Het besluit tot uitsluiting is pas rechtsgeldig indien aangenomen met een meerderheid van minstens twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen op de Algemene Vergadering.
Om over de uitsluiting van een lid op basis van art. 9, 2° en 3° punt te beslissen moeten er in de Algemene Vergadering minstens evenveel aanwezige of wettig vertegenwoordigde leden zijn als het aantal bestuurders.
De hoedanigheid van gewoon lid vervalt automatisch zodra niet langer is voldaan aan de voorwaarde vermeld in artikel 5.1 hierboven.
De ontslagnemende of uitgesloten leden verliezen elk recht op de voordelen verbonden aan het lidmaatschap van de vereniging.
Artikel 10
Een lid waarvan het lidmaatschap eindigt, om welke reden ook, noch zijn/haar erfgenamen hebben geen aanspraak op enig goed van de vereniging, noch op de teruggave van enige inbreng of schenking die het lid aan de vereniging heeft gedaan.
Bestuur
Artikel 11
De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan samengesteld uit maximum twaalf bestuurders gekozen uit de gewone leden. De bestuurders worden verkozen door de Algemene Vergadering van de vereniging voor een periode van maximum vier jaar.
De bestuurders zijn herkiesbaar.
De wijze van kandidatuurstelling en de verkiezingsmodaliteiten worden bepaald in het intern reglement.
Het bestuursorgaan benoemt onder haar leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een penningmeester en een secretaris, die het dagelijks bestuur van de vereniging waarnemen dit binnen de omschrijving van de statutaire bepalingen. In voorkomend geval kan het bestuursorgaan hen bijzondere bevoegdheden toekennen, voor zover deze binnen de algemene statutaire bepalingen mogelijk zijn.
Het bestuursorgaan kan het mandaat van een ontslagnemende of ontslagen bestuurder verder laten uitoefenen door een door haar aangeduid lid. De goedkeuring van deze aanduiding heeft plaats op de eerstvolgende Algemene Vergadering; het aldus verkozen lid beëindigt het mandaat van zijn/haar voorganger.
Artikel 12
Het mandaat van een bestuurder kan steeds beëindigd worden door de Algemene Vergadering. In dit geval moet deze Algemene Vergadering in de opvolging van dit mandaat voorzien. Het bestuursorgaan zal, overeenkomstig de procedure vermeld in artikel 11, het nieuwe mandaat invullen. De nieuwe bestuurder voltooit de opdracht van diegene die hij vervangt.
Artikel 13
Het bestuursorgaan zal minstens vier maal per jaar bijeenkomen na bijeenroeping door de voorzitter. De voorzitter kan eveneens het bestuursorgaan bijeenroepen telkens de belangen van de vereniging zulks vereisen.
De voorzitter moet het bestuursorgaan bijeenroepen wanneer drie bestuurders of minstens één tiende van de leden daartoe een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag indienen. In dit geval dient de voorzitter van het bestuursorgaan binnen de twee weken gevolg te geven aan dit gemotiveerd verzoek.
De modaliteiten ter zake worden vastgelegd in het Intern Reglement.
Artikel 14
Het bestuursorgaan kan niet geldig beslissen indien niet minstens de helft van de bestuurders aanwezig is of wettig vertegenwoordigd.
De beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige of wettig vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Indien de voorzitter afwezig is, zal de stem van de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevend zijn.
Iedere verhinderde of afwezige bestuurder kan schriftelijk volmacht verlenen aan een andere bestuurder om hem op de vergadering te vertegenwoordigen en in zijn plaats rechtsgeldig te stemmen.
De volmachtgever wordt in dit geval geacht aanwezig te zijn. Een lid van het bestuursorgaan kan maar houder zijn van maximaal één volmacht.
Artikel 15
Het bestuursorgaan bezit de meest uitgebreide bevoegdheden voor het beheer en bestuur van de vereniging. Al wat niet bij wet of door de statuten aan de Algemene Vergadering is voorbehouden, valt onder haar bevoegdheid.
Het bestuursorgaan neemt alle maatregelen voor de uitvoering van de beslissingen van de Algemene Vergadering, het onderzoekt alle middelen die geschikt zijn voor het bereiken van het doel van de vereniging.
Artikel 16
De vereniging wordt tegenover derden, voor het gerecht en in de akten met inbegrip van deze waarvoor de tussenkomst van een openbaar ambtenaar of een notaris vereist is, geldig vertegenwoordigd door de voorzitter en één bestuurder, gezamenlijk optredend.
Het bestuursorgaan kan bijzondere volmachten toekennen aan één of meer personen van zijn keuze.
Artikel 17
De voorzitter waakt over en zorgt voor de uitvoering van de statuten en van de bijzondere reglementen van de vereniging. Hij ziet toe op de bijeenkomsten van het bestuursorgaan en van de Algemene Vergadering.
Hij zit deze beide vergaderingen tevens voor.
Artikel 18
De secretaris stelt de verslagen op van de zittingen van de Algemene Vergadering en van het bestuursorgaan.
Hij houdt de lijst bij van de leden van de vereniging en bewaart de archieven van de vereniging.
Artikel 19
De penningmeester is de bewaarder van de roerende en onroerende goederen van de vereniging, waarvan hij de inventaris opmaakt en bijhoudt. Hij verricht alle beleggingen en terugnemingen van gelden op orders van de voorzitter of van de persoon die hem vervangt, op de wijze bepaald in het intern reglement.
De rekeningen worden bijgehouden door de penningmeester en ieder jaar afgesloten op 31 december. De bescheiden van de boekhouding en de inventaris worden ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering voorgelegd. Vijftien dagen voor de Algemene Vergadering liggen deze documenten ter inzage van de leden op de zetel van de vereniging.
Artikel 20
De ondervoorzitter vervangt de voorzitter bij diens onbeschikbaarheid.
Artikel 21
De middelen van de vereniging bestaan uit alle roerende en onroerende goederen die verkregen zijn onder bezwarende of kosteloze titel en die de wet haar toestaat te bezitten.
Het maatschappelijk fonds wordt gespijsd door de bijdragen van de leden, de steungelden van de ereleden, de giften en legaten, de toelagen van de overheid en door alle baten waarvan de vereniging wettelijk mag genieten.
Artikel 22
De niet gebruikte fondsen van de vereniging moeten op haar naam worden geplaatst bij een financiële instelling. Het bestuursorgaan kan andere wijzen van plaatsing verrichten mits goedkeuring van de Algemene Vergadering.
De vereniging mag in geen geval participaties in ondernemingen met een winstuitkeringsoogmerk aanhouden.
Algemene Vergadering
Artikel 23
De Algemene Vergadering kan rechtsgeldig beraadslagen en beslissen ongeacht het aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden, tenzij de statuten of de wet anders bepalen.
Alle leden mogen de Algemene Vergadering bijwonen en deelnemen aan de besprekingen. Enkel de gewone leden zijn stemgerechtigd.
De gewone leden die verhinderd zijn de Algemene Vergadering bij te wonen, kunnen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid dat drager is van een bijzondere volmacht. Elk lid kan drager zijn van maximum één volmacht.
Artikel 24
24.1. Elk jaar komt de Algemene Vergadering twee maal samen in gewone zitting op de plaats en het uur aangeduid in de oproepingsbrief. Eén gewone Algemene Vergadering vindt plaats uiterlijk op 30 juni (eerste gewone Algemene Vergadering); één gewone Algemene Vergadering vindt plaats na 30 juni (tweede gewone Algemene Vergadering).
Tijdens eerste gewone Algemene Vergadering brengt de secretaris verslag uit over de werkzaamheden van het afgelopen jaar en stelt de penningmeester de jaarrekeningen voor, waarna de Algemene Vergadering al dan niet haar goedkeuring verleent.
De rekeningen zullen vijftien dagen voor de Algemene Vergadering ter inzage liggen op de zetel van de vereniging.
24.2. Andere Algemene Vergaderingen worden gehouden telkens wanneer de omstandigheden dit vereisen en in elk geval wanneer minstens één tiende van de leden of minstens drie bestuursleden daarom schriftelijk en gemotiveerd verzoeken. De voorzitter van het bestuursorgaan dient dan binnen één maand gevolg te geven aan dit gemotiveerd verzoek.
De voorzitter van het bestuursorgaan moet eveneens de Algemene Vergadering bijeenroepen wanneer het bijzondere materies betreft die het beroep aanbelangen.
24.3. De oproeping tot een Algemene Vergadering gebeurt per mail, per brief, of per elk ander modern communicatiemiddel goedgekeurd door het bestuursorgaan en wordt aan elk lid van de vereniging en aan de bestuurders verstuurd, ten laatste vijftien dagen op voorhand.
De oproepingsbrief bevat steeds de agenda. De agenda wordt vastgesteld door de voorzitter in overleg met het bestuursorgaan.
De agenda maakt melding van de punten waarover moet worden gestemd.
Bijkomende punten kunnen aan de agenda toegevoegd wanneer ze schriftelijk en ten minste één week vóór de datum van de voorziene Algemene Vergadering voorgedragen worden door minstens één tiende van de stemgerechtigde leden.
De leden worden schriftelijk op de hoogte gebracht van eventuele bijkomende agendapunten waarover gestemd moet worden.
Artikel 25
De besluiten van de Algemene Vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde gewone leden, behoudens de door de wet of statuten voorziene uitzonderingen.
Er wordt alleen gestemd over de punten die op de agenda staan.
Artikel 26
De bevoegdheden van de Algemene Vergadering zijn:
-
het goedkeuren en onderzoeken van de begrotingen en de rekeningen
-
het benoemen en afzetten van de bestuurders
-
het benoemen van ereleden
-
de uitsluiting van leden
-
goedkeuring van de wijzigingen van de statuten en het intern reglement
-
de ontbinding van de vereniging
-
beslissen over het verlenen van kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris
-
het bespreken van alle onderwerpen die de vereniging aangaan en haar regelmatig zijn voorgelegd.
Artikel 27
De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of, bij gebrek, door de ondervoorzitter of, in diens afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.
Het bestuursorgaan moet het noodzakelijke doen om de organisatie en het verloop van de Algemene Vergadering in goede banen te leiden. Zij duidt onder haar aanwezige leden of onder de aanwezige leden van de Algemene Vergadering twee stemopnemers aan.
Artikel 28
De verslagen van de Algemene Vergaderingen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en door de leden die dat vragen. De afschriften of uittreksels die aan derden moeten worden bezorgd, worden ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.
Zij worden opgenomen in een daartoe bestemd register dat wordt bijgehouden op de zetel, waar alle leden ze zonder verplaatsing van het register kunnen inkijken.
Wijzigingen, Herziening van Statuten – Ontbinding van de vereniging
Artikel 29
De Algemene Vergadering kan over wijzigingen en herzieningen in de statuten en over de ontbinding van de vereniging alleen dan op geldige wijze beraadslagen en besluiten, wanneer de voorgestelde wijzigingen bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproepingen en wanneer ten minste twee derden van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn of wettig vertegenwoordigd worden. Indien deze laatste voorwaarde niet vervuld is, dan is een nieuwe bijeenroeping nodig en de nieuwe vergadering beraadslaagt en besluit dan op geldige wijze ongeacht het aantal aanwezige of wettig vertegenwoordigde leden.
Een wijziging of herziening van de statuten of de ontbinding van de vereniging is alleen dan aangenomen wanneer zij de instemming heeft verkregen van ten minste drie vierde van de aanwezige of wettig vertegenwoordigde leden.
De Algemene Vergadering die de ontbinding uitspreekt, benoemt de vereffenaars en stelt hun bevoegdheden vast.
Na betaling van de schulden, wordt het vermogen van de vereniging aldus verdeeld: het bedrag van de giften en legaten wordt aan de beschikker of zijn erfgenamen of rechtverkrijgenden overgemaakt, indien het recht op terugneming in de akte van vestiging van de bevoordeling bedongen is geweest en dat de vordering binnen het jaar dat volgt op de bekendmaking van de akte van ontbinding ingesteld wordt.
Het netto-actief, in voorkomend geval na aftrek van de aan de vereniging gedane schenkingen en legaten, wordt door de Algemene Vergadering bestemd voor een doel dat zoveel als mogelijk overeenkomt met het doel van de vereniging.
Arbitrage - Betwistingen
Artikel 30
In gemeen overleg met de tegenpartij, zal het bestuursorgaan de middelen zoeken om elk geschil over de vereniging en haar werkomstandigheden te regelen, hetzij door verzoening, hetzij door arbitrage.
Artikel 31
De in de schoot van de vereniging ontstane betwistingen, die als voorwerp hebben de toepassing van de statuten en van de regelingen op situaties die niet uitdrukkelijk voorzien zijn, worden steeds beslecht door twee scheidsrechters, gekozen onder de gewone leden en door de betrokken partijen benoemd.
Bij staking van stemmen en/of onenigheid tussen beide scheidsrechters, worden de betwistingen beslecht door een derde scheidsrechter, die benoemd wordt door de twee andere.
De beslissing van de scheidsrechter(s) is definitief.
Intern reglement
Artikel 32
Voor de uitvoering van onderhavige statuten is het bestuursorgaan belast met het opstellen van een intern reglement. Dat reglement zal door de Algemene Vergadering goedgekeurd worden, vooraleer toegepast te worden.
Dezelfde procedure moet nageleefd worden voor de eventueel aan dat reglement aan te brengen wijzigingen.
Het intern reglement werd door de Algemene Vergadering goedgekeurd op 20 november 2023.