Geowacht

Apotheek van wacht - Geowacht
Heb je vragen over de wachtdienst voor apotheken?

Wachtsecretariaat apotheken Vlaams-Brabant

De meeste apothekers in Vlaams-Brabant hebben zicht verenigd in 1 kring en hebben de opdracht gegeven aan Geowacht vzw om voor hen de wachtdiensten te regelen. Dit centraal systeem berekent de wachtdienstregeling automatisch. Resultaat: een goede regionale spreiding en een eerlijke verdeling van de wachtbeurten over de deelnemende apotheken. Zo is er altijd een apotheek van wacht in de buurt. BAF verzorgt het Geowachtsecretariaat voor Vlaams-Brabant. 

Wat is Geowacht?

Het systeem berekent de wachtbeurten automatisch zodat er een betere regionale spreiding is van apotheken van wacht. Ongeveer 2.200 Vlaamse apotheken maken al gebruik van Geowacht.

  • Het voordeel voor de apotheker: zijn wachtfrequentie daalt en de economische rendabiliteit verhoogt.
  • Het voordeel voor de patiënt: altijd een apotheek van wacht in de buurt. 

Vanaf kalenderjaar 2019 worden wachtdiensten toegekend per dag- en/of nachtwacht, niet meer in een blok van enkele dagen en/of nachten op rij. 

Ben je op een bepaalde feestdag van wacht, dan ben je voor die feestdag minstens de komende 6 jaar vrijgesteld. Vanaf 2019 worden kerstavond en oudjaar ook als feestdag beschouwd.

In de uitgebreide handleiding vind je nog meer informatie terug en wordt elke handeling beschreven met reële schermafdrukken.

Bekendmaking apotheek van wacht bij het publiek

De berekende wachten worden automatisch opgeladen naar www.apotheek.be en naar het nationale callcenter. Wie deelneemt aan Geowacht krijgt geïndividualiseerde wachtkaarten. Daarop staan de 2 of 3 dichtstbijzijnde apotheken van wacht en de afstand tussen de eigen apotheek en die apotheken van wacht. Elke apotheek ontvangt de wachtkaart voor de komende periode elke woensdag automatisch per mail. Je kan ze ook op elk moment raadplegen of afdrukken op www.geowacht.be.

Dag- en nachtwacht

De dagwacht loopt steeds van 9 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds.
De nachtwacht loopt steeds van 22 uur 's avonds tot 9 uur 's ochtends. 

De nachtwacht opnieuw beschikbaar voor het publiek

Vanaf donderdag 18 januari 2018 verschijnen de gegevens van de apotheken van wacht opnieuw 24 uur op 24 op apotheek.be. Het callcenter en het nationaal oproepnummer 0903/99.000 blijven daarnaast actief. 

Geowachtregio Vlaams-Brabant 

  • Bijna iedereen in Vlaams-Brabant werkt volgens het principe van Geowacht.