Apotheker in hart en nieren, maar nog net iets meer: Interview met Annemie Humblet

Annemie Humblet
06 augustus 2024
Voor het derde deel van onze zomerreeks gingen we in gesprek met Annemie Humblet, apotheker uit Zoutleeuw. Als apotheker weet je wat er écht leeft in de buurt, en dat is volgens Annemie een grote troef om aan politiek te doen.

Bio

  • Naam: Annemie Humblet
  • Gemeente of stad: Zoutleeuw
  • Partij: N-VA
  • Huidig politiek mandaat: kandidaat

 

Dag Annemie, kan je jezelf kort voorstellen voor onze lezers?

Mijn naam is Annemie Humblet. Ik ben apotheker in Zoutleeuw. Verder ben ik actief in de zorgraad ELZOH waar ik tevens liaison-apotheker ben voor onze apothekerskring.

Wat motiveert jou om een politiek engagement op te nemen?

Er is meer dan alleen het werk in de apotheek. Het verbinden van mensen is belangrijk voor mij. Dat lukte al in de apothekerswereld, en de afgelopen periode ook binnen de politiek. Mijn gunstige uitslag bij de voorbije verkiezingen was voor vriend en vijand een verrassing!

De afgelopen jaren zag ik vanop de eerste rij hoe een politicus onze omgeving kan beïnvloeden en sturen. Deze weg bewandelen is een belevenis op zich, die mij heel anders heeft doen kijken naar de wereld en de mensen rondom ons. De kans om verandering ten goede te brengen is een uitdaging.

We staan voor een tijd waarin er heel wat te gebeuren staat. Klimaat, vergrijzing, een veranderende wereld, oorlog. Ons volk heeft goede leiders nodig. Daarom wil ik het engagement opnemen. Dat is zeker niet vrijblijvend. Het is een innerlijke dwang om het goed te doen, en in oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tijd voor verandering, ook in onze gemeente!

Wat is jouw sterkte als apotheker in de politiek?

Als apotheker heb je veel contacten met de mensen in je buurt. Je kent de mensen, je weet wat er leeft, en dat is van groot belang om aan politiek te doen.

Wat wil je vanuit het lokale bestuur betekenen voor apothekers?

Ik wil een ondernemer-vriendelijk beleid in onze gemeente. Uiteindelijk komt dit ten goede aan alle inwoners. Dan is er meer werkgelegenheid en is het aangenaam om naar een stad te komen met voldoende handelszaken. Dat werkt prettiger voor de ondernemers, en een apotheker is natuurlijk ook een ondernemer.

Specifiek naar de apothekers toe denk ik aan de troef van de laagdrempeligheid van de apotheek. Die kan worden uitgespeeld in projecten samen met lokale en regionale overheden. Dit zet de apotheek op een positieve manier in de schijnwerpers. Zo betrek ik de apothekers als een ernstige partner bij het beleid. Alleen al een goed contact hebben met mensen in een gemeentebestuur heeft betekenis: het leidt tot wederzijds begrip en respect. Een win-winsituatie. De apotheek is nu reeds een knooppunt in het weefsel van elke gemeente, al kan de zichtbaarheid daarvan zeker verbeteren.

Wat wil je nog bereiken op politiek vlak?

In eerste instantie verkozen worden in het gemeentebestuur van Zoutleeuw. Daarna zien we wel.😉

Bedankt voor dit gesprek, Annemie. Maak er nog een fijne zomer van en veel succes met de komende verkiezingen!