Huidige richtlijnen rond COVID vaccinatie in de apotheek

covid vaccinatie in de apotheek
17 januari 2023
Ontdek alle nieuwste updates rond vaccinatie in de apotheek op deze pagina.

Januari is nog maar enkele weken bezig en er zijn al heel wat zaken veranderd op vlak van vaccinatie in de apotheek. De vraag naar vaccins bleek in de praktijk hoger dan oorspronkelijk verwacht. Daarom zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de bestelprocedure.

Lees de laatste nieuwe update van het SOP 

De meest recente updates van de SOP zijn ook steeds terug te vinden via volgende pagina op de website laatjevaccineren.be: Informatie voor artsen en apothekers

We sommen hieronder alvast de belangrijkste elementen voor jou op: 

  • Op 18 januari liet het Agentschap Zorg en Gezondheid weten dat Pfizer adapted BA4-BA5 voor basisvaccinatie werd goedgekeurd door de IMC. De mogelijkheid tot het bestellen van Pfizer Comirnaty RTU zal uitgeschakeld blijven. De resterende hoeveelheden Pfizer Comirnaty RTU original in het veld mogen uiteraard nog opgebruikt worden in het kader van een basisvaccinatie. 
    Hou rekening met volgende aandachtspunten over het gebruik van bivalent BA4.-BA.5 vaccin in het kader van primovaccinatie van personen van 12 jaar en ouder:
    • Tot op heden werd het bivalent BA.4- BA.5 vaccin enkel gebruikt voor de boostervaccinatie.
    • Op 6 december werd door EMA beslist dat het adapted BA4-BA5 vaccin ook gebruikt kan worden voor basisvaccinatie.
    • Op 18 januari werd akkoord gegaan door de IMC om de bivalente originele/BA.4-5 aangepaste vaccins eveneens te gebruiken in het kader van een primovaccinatie bij personen van 12 jaar en ouder (i.e. naast boostervaccinatie).
    • De originele, nog in jouw stock beschikbare, Pfizer Comirnaty RTU vaccins kunnen nog steeds gebruikt worden voor primovaccinatie, maar zullen niet meer besteld kunnen worden via Vaccinnet.
       
  • Er zijn twee bestelmomenten waar je op Vaccinet vaccins kan bestellen (om een betere inschatting te kunnen maken van de vraag en het risico op verspilling te beperken):
    • 1e bestelmoment: 15 – 31 januari 2023
    • 2e bestelmoment: 13 – 28 februari 2023
       
  • Je kan 2 dozen per vaccintype per bestelmoment bestellen, ipv de oorspronkelijk vooropgestelde hoeveelheid van 1 doos.

Bestellingen en registraties

Wanneer je je aanmeldt op Vaccinnet kom je op een pagina waarop je de mogelijkheid hebt om vaccinaties te registreren en je bestellingen te beheren. We vragen uitdrukkelijk de registraties niet langs deze weg in te geven, maar wél via de eform in de eigen software. Zo krijgen we recente cijfers die ons heel sterk helpen bij de beroepsverdediging.
Je bestellingen plaatsen kan je wél doen via de knop ‘je bestellingen beheren’

Op deze pagina, in fiche 15a en 15b, vind je meer informatie over hoe te bestellen via Vaccinnet en het aanpassen van je voorraad.

Raadpleeg de fiches:

Mocht je nog vragen hebben kan je deze zeker stellen aan BAF via onderstaande mailadressen:
>> info@baf.be 
>> simon.boonaert@baf.be 

Lees alles rond COVID vaccinatie in de apotheek in ons themadossier 'COVID vaccinatie in de apotheek'.