Meet the team: een vakantie als geen andere.

Meet the team: een vakantie als geen andere
14 september 2023
Een vakantie als geen andere.

Ook voor de BAF-teamleden zit de vakantie er stilaan op. Maar niet iedereen koos voor een paar weken relaxen in de zon of genieten van quality time met de familie. Anneleen en Simon gingen, elk afzonderlijk, voor een vakantie met een maatschappelijk waardevolle invulling en heel wat blije gezichtjes in ruil daarvoor.

Op kamp, maar geen gewoon kamp
“Ik ben al een aantal jaar actief bij Pagadderke vzw in Antwerpen,” vertelt Anneleen, BAF-medewerker op de tarificatiedienst. “Pagadderke organiseert zomerkampen voor kinderen in kansarmoede. Daarmee willen we deze kinderen even een zorgeloze week bezorgen vol met spelletjes en leuke activiteiten. Vaak hebben hun ouders niet de middelen of de tijd om op vakantie te gaan. Ook de jeugdbeweging is niet altijd haalbaar. Via organisaties als Pagadderke kunnen deze kinderen toch even weg uit hun thuissituatie en even zorgeloos ravotten en spelen met andere kinderen. En na de vakantie kunnen ze, net zoals hun vriendjes, al hun avonturen vertellen op school.”


“Ook ik ging op kamp met kinderen in kansarmoede,” vertelt Simon, Projectmanager Beroepsondersteuning bij BAF. “Ik ben al een aantal jaar actief bij Sogeha vzw uit Gent. Die organisatie bestaat al meer dan 50 jaar en geeft kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben toch de kans om een leuke vakantie te beleven. Mijn ouders gingen vroeger zelf mee als animator en nadien als begeleiders en zo ben ik er ook in gerold. Ondertussen ga ik al 10 jaar mee op kamp en doe ik dit nog steeds met heel veel plezier.”


Niet enkel vakantie
Aan de zomerkampen gaat uiteraard heel wat voorbereiding vooraf. “Het kamp zelf duurt een week, maar doorheen het jaar engageren we ons ook wel voor de vzw’s,” legt Simon uit. “Om geld in te zamelen, organiseert Sogeha elk jaar bijvoorbeeld een rommelmarkt. en een wijnactie. Maar ook in de voorbereiding van de kampen steekt heel wat werk. De leiding van elke leeftijdsgroep werkt doorheen het jaar de spellen en activiteiten uit. Ook de kinderen die mee zullen gaan worden elk apart thuis opgezocht. Zo krijgen we als leiding een beter beeld van de thuissituatie van de kinderen. Bovendien draagt elk gezin bij naargelang hun financiële mogelijkheden. Ook dat wordt tijdens zo een bezoek geëvalueerd. 2 dagen voor het kamp komen we dan met de hele leiding samen tijdens het voorkamp. Dat is meteen ook een leuke teambuilding, waar de begeleiders wat meer achtergrondinformatie krijgen over de kinderen die gaan deelnemen.”

 
Pagadderke vzw gaat gelijkaardig te werk, legt Anneleen uit: “Heel wat van onze kinderen hebben het thuis financieel moelijk. Tijdens de voorbereiding van de kampen proberen we bij de ouders al af te toetsen of ze bepaalde materialen ter beschikking hebben, zoals een slaapzak, of een fiets, of zelfs gewoon extra kleren. Heel wat kinderen komen op het kamp toe met enkel een plastic zakje met hun beste kleren in. Door vooraf even af te toetsen met de ouders kunnen we beter inschatten wat we als organisatie zelf nog kunnen of moeten voorzien. Vaak horen we dan bij familie en vrienden of we dat materiaal even kunnen lenen. Doorheen het jaar zamelen we ook kleding in zodat we onze deelnemertjes extra kleren kunnen geven om lekker in te ravotten. De meesten gaan ook gewoon met die extra kleren naar huis.”


Zeemeerminnen en tovenaars
Pagadder vzw richt zich vooral op kinderen van 6 tot 12 jaar. “Voor tieners van 13 tot 15 jaar is er wel het Pagadder Plus weekend, maar de kampen zijn uitstuiten voor jongere kinderen”, vertelt Anneleen. “Dit jaar trokken we, zoals gewoonlijk, naar Limburg met een groep van ongeveer 100 kinderen en 20 begeleiders. We werken ook altijd met een thema. Dit jaar was dat ‘Diep in de zee’ met de Kleine Zeemeermin. Elke middag is er dan een toneeltje voor alle kinderen dat als rode draad dient voor de spelletjes en activiteiten. Dit jaar waren er dus, hoe kan het ook anders, veel waterspelletjes.”


Sogeha organiseert elke zomer 3 kampen, twee in juli voor telkens een 70-tal kinderen van 6 tot 12 jaar. Daarvoor trekken we doorgaans naar de provincie Limburg omdat de locaties daar wat goedkoper zijn. Het andere kamp in augustus is voor een 40-tal jongeren tot 18 jaar. Dit jaar trokken zij met de fiets van Gent naar Watou. De kinderen en jongeren worden per leeftijdscategorie ingedeeld, jongens  en meisjes apart. “Bij de jongste groepen werken we wel met een thema, maar bij de ouderen is dat iets minder in trek. Die voelen zich daar wat te oud voor”, lacht Simon. “Het thema dit jaar was Harry Potter . De kinderen kregen dus elke dag een film te zien en de spelletjes werden daarop ook aangepast. Aan het eind van het kamp was er ook een grote show met optredens van de verschillende leeftijdsgroepjes. Heel plezierig en een groot succes!”


Bakken voldoening
“Daar doen we het ook voor”, zegt Anneleen, “die glunderende en blije gezichtjes aan het einde van het kamp. Je steekt er wel wat energie in, maar je krijgt er tegelijk zoveel voor terug.” Zo voelt Simon het ook: “We hebben een hecht team van begeleiders en al met het voorkamp zit de sfeer er vaak goed in. Heel wat van onze begeleiders gingen trouwens als kind ook mee op kamp. Zij begrijpen als geen ander de situatie waarin veel van de kinderen leven. Het feit dat zij zich engageren om zelf ook begeleider te worden, toont aan hoe waardevol de kampen voor hen waren. Maar de meeste voldoening krijg je toch van al die blije gezichten en de ontelbare knuffels. Dat is gewoon onbetaalbaar en een geweldige kers op de taart!”