Maak kennis met het BAF-bestuur: Ann Van de Casteele en Karen De Schouwer
Dag Ann en Karen, kunnen jullie wat meer vertellen over jezelf: wat is jullie achtergrond?
Karen De Schouwer: Ik ben Karen, apothekeres, en ik ben al 24 jaar werkzaam in apotheek Follon te St.- Genesius-Rode, die ik 15 jaar geleden overnam van mijn moeder. Daarnaast ben ik actief in de eerstelijnszone Zennevallei.
Ann Van de Casteele: Mijn naam is Ann en ik ben destijds als apothekeres afgestudeerd aan de KU Leuven. Naast mijn fulltime job in de apotheek heb ik meegewerkt aan tal van projecten in het kader van innovatie en geïntegreerde zorg, om de rol van de apotheker te verankeren op alle niveaus. Die ervaring heeft me geleerd hoe belangrijk het is om te vernieuwen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de farmaceutische wereld.
Daarnaast ben ik zorgambassadeur van de eerstelijnszone Leuven-Zuid, waar ik de apothekers vertegenwoordig in de Zorgraad. Die raad is het ideale vehikel om multidisciplinair samen te werken en zo gezondheidswinst op de lange termijn te bekomen. Daarnaast ben ik dit jaar ook herverkozen voor de Bondsraad van APB, waar ik BAF vertegenwoordig.
Waarom willen jullie je engageren in een organisatie als BAF? Wat is jullie motivatie om een rol op te nemen in ons bestuur?
Ann: Mijn jarenlange ervaring in de officina-apotheek, in combinatie met een passie voor de apothekerswereld, hebben me ertoe gedreven om actief bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van ons beroep en de belangen van de apothekers te behartigen. Mijn praktijkervaring heeft me een diepgaand inzicht gegeven in de uitdagingen en kansen waarmee apothekers worden geconfronteerd.
Karen: Oorspronkelijk had ik me geëngageerd voor JongBAF. Van daaruit heeft men mij enige tijd later de vraag gesteld om een actieve rol op te nemen in het BAF-bestuur. Ik ben misschien niet de apotheker die fanatiek externe meetings afschuimt of die als een heuse pionier op de barricades gaat staan, maar ik vertegenwoordig wel de stem van de officina-apothekers. Ik weet heel goed waar hun noden en ‘besognes’ liggen. Die vertaal ik naar de bestuurstafel om er samen met de collega’s effectief mee aan de slag te gaan. De geboden oplossingen neem ik op mijn beurt ook mee naar de zogenaamde achterban, zodat ik bijvoorbeeld tijdens een informele kringavond naar hen kan terugkoppelen.
Hoe kijken jullie naar jullie bestuurstaak? Hoe willen jullie deze uitvoeren, en wat daarbij jullie sterktes?
Karen: Mijn sterkte ligt vooral in het feit dat ik met beide voeten in de praktijk sta. Daardoor weet ik zeer goed wat er leeft op de werkvloer – informatie die ik op een gestructureerde manier kan overbrengen naar (en van) de bestuurstafel.
Ann: Ik ben ervan overtuigd dat kennisdeling en de voortdurende bijscholing van apothekers van vitaal belang zijn om de hoogste kwaliteit van farmaceutische zorg te waarborgen. Ik ben er ook van overtuigd dat innovatie en technologie de toekomst van de apotheek vormgeven. Als bestuurslid van BAF wil ik daar graag blijvend toe bijdragen.
Het kernthema van BAF is #samensterk. In welke zin of op welk vlak willen jullie dit uitdragen?
Ann: Ik wil vanuit de Raad van Bestuur de verbindende factor vormen met terrein - dus samen met de officina-apotheker, om zo samen sterk te zijn voor onze sector. Ik wil ervoor zorgen dat apothekers op het terrein maximaal worden betrokken in alle projecten die hun specifieke rol als beroepsgroep op de kaart zetten. De apotheker centraal in een zorgcentrum, in samenwerking met andere zorgverstrekkers, is in dat opzicht een belangrijk streven.
Karen: De slogan ‘samen sterk’ zie je ook écht terug in het DNA van het bestuur. Ieder bestuurslid werkt en denkt vanuit zijn eigen kennis expertise. Zo vullen we elkaar goed aan. We weten immers dat we samen méér kunnen dan elk afzonderlijk, en dat voelt de BAF-apotheker ook echt.
Waar ligt de focus van het huidige bestuur in het algemeen en hoe zien jullie je rol daarin?
Ann: Binnen BAF ligt het accent sterk op innovatie. Als bestuurslid wil ik graag bijdragen aan het ontwikkelen van strategieën en initiatieven om apothekers te helpen bij het omarmen van deze veranderingen en hen in staat stellen om effectiever en efficiënter te werken.
Karen: Op dit moment is het eerlijk gezegd even heel erg druk in de apotheek om alles tijdig rond te krijgen met al die nieuwe diensten die op ons afkomen. En ja, de “assessment tool van BAF” zou me daarin ook kunnen helpen.😉 Ik ben nog steeds heel erg geëngageerd maar voor veel meer extra’s kan ik nu jammer genoeg niet genoeg tijd vrijmaken. Maar ik blijf erbij dat mijn meerwaarde vandaag ligt in de directe verbinding tussen de praktijk en de bestuurstafel en omgekeerd, en dat ik samen met de andere bestuursleden werk zal blijven maken van een representatieve vertegenwoordiging van de officina-apotheker.
Hoe zien jullie de toekomst van BAF: in welke richting willen jullie samen met de andere bestuursleden evolueren?
Karen: Met het aantrekken van nieuw bloed in het bestuur, merk ik ook dat er een positieve wind waait waarbij het enthousiasme en het engagement zeer merkbaar is. Ik hoop stilaan de fakkel met kennis en expertise over te kunnen dragen naar eventuele nieuwe krachten. Soms is het immers goed om plaats te maken voor jong geweld met verfrissende ideeën. Maar tot die tijd mogen de BAF-apothekers erop vertrouwen dat ik hen maximaal blijf vertegenwoordigen.
Ann: Ik ben gemotiveerd om blijvend samen te werken met de andere medebestuurders om na te denken over beleidskwesties, professionele ontwikkeling en de uitdagingen waarmee apothekers te maken hebben. Ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te blijven leveren aan het versterken van de positie van de apothekers en het bevorderen van de farmaceutische zorg in Vlaams-Brabant.
Bedankt om tijd te maken voor dit gesprek, Ann en Karen. Wij wensen jullie uiteraard veel succes bij alles wat jullie ondernemen in ons BAF-bestuur.