Apotheker in hart en nieren, maar nog net iets meer: Interview met Maarten Mast

Maarten Mast
29 juli 2024
In deze editie van onze zomerreeks praten we met Maarten Mast, apotheker én burgemeester in Merchtem. Hij vertelt over hoe hij twee van de mooiste beroepen combineert, en hoe zijn vaardigheden als apotheker van pas komen bij het burgemeesterschap.

Bio

  • Naam: Maarten Mast
  • Gemeente: Merchtem
  • Partij: Onafhankelijke op de Lijst v/d Burgemeester
  • Huidig politiek mandaat: Burgemeester

 

Dag Maarten, kan jij je kort even voorstellen?

Ik ben Maarten Mast, een zelfstandige provisor-apotheker in Brussegem. Daar baat ik als derde generatie apotheker mijn eigen dorpsapotheek uit. Daarnaast ben ik sinds 12 jaar politiek actief in mijn gemeente: eerst zes jaar als schepen en de voorbije zes jaar als burgemeester. Een prachtige combinatie van twee van de mooiste beroepen ter wereld – maar in de praktijk niet altijd even gemakkelijk combineerbaar. Het is voortdurend balanceren op een slappe koord. Als apotheker en burgemeester ben je immers heel gemakkelijk bereikbaar. Bijgevolg moet je aan patiënten duidelijk maken dat je in de apotheek apotheker bent, en dat de apotheek geen dochterfiliaal van het gemeentehuis is, waar men documenten kan afhalen of klachten kan deponeren.

Wat is jouw sterkte als apotheker in de politiek?

Apothekers moeten aandachtig kunnen luisteren naar mensen. Wij moeten ons opstellen als raadgever, en dikwijls doen wij ook dienst als een halve psycholoog. Bovendien moeten wij situaties goed kunnen analyseren en inschatten, om zo te beslissen wat de best mogelijke oplossing is voor de patiënt. Al die vaardigheden komen uiteraard van pas als burgemeester. Het is mijn taak om goed te luisteren naar de problemen en de noden van mijn burgers. Ik heb de grote verantwoordelijkheid om keuzes te maken die de situatie van de Merchtemnaren verbeteren, en die vooral het algemene belang moeten dienen.

Wat wil jij als burgemeester betekenen voor collega-apothekers?

Vanuit het lokale bestuur is het moeilijk om een directe impact te hebben op het apothekersberoep. Wel probeer ik in Merchtem een ondernemersklimaat te creëren, een plek waar het goed is voor zelfstandigen. Dat doen we in de eerste plaats door er voor te zorgen dat mensen graag in Merchtem komen wonen en winkelen, maar ook door de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden te optimaliseren. Daar hebben apotheken uiteraard ook baat bij.

Daarnaast hebben wij de afgelopen jaren een zeer goed werkende eerstelijnszone uitgebouwd, waar zorgverleners van al de verschillende zorgtakken nauw met elkaar in contact staan. Zij ontmoeten elkaar op regelmatige basis tijdens infovergaderingen, piekuurtjes en diverse uiteenzettingen. Deze multidisciplinaire samenwerking is versterkt en versneld door de coronacrisis. De coördinerend en ondersteunende rol van de gemeente is hierin cruciaal, en daar ben ik dan ook wel fier op, net als op onze goed functionerende huisartsenwachtpost trouwens. De Merchtemnaren beseffen op dit vlak soms niet hoe verwend ze eigenlijk zijn.

Wat wil jij nog bereiken in de politiek?

Ik zou er heel graag een tweede termijn als burgemeester aanbreien. Het werk is immers nog niet af. We zijn op dit moment bezig met de bouw van twee nieuwe scholen, een cultuurcampus en een uitbreiding van onze sportinfrastructuur. Daarnaast willen we heel erg inzetten op het versterken van het sociaal weefsel, want onze verenigingen en toffe buurten blijven uiteindelijk toch het cement van onze samenleving. Tot slot wil ik Merchtem, gelegen op 10 kilometer van Brussel, blijven promoten als een aangename landbouwgemeente in de groene rand rond onze hoofdstad.

Bedankt voor dit gesprek, Maarten. Wij wensen je een mooie zomer toe in Merchtem!