Maak kennis met het BAF-bestuur: Lieve Victor en Brett Van Uytvanck

Lieve en Brett
14 mei 2024
Een beroepsvereniging is maar zo sterk als de drijvende krachten die er achter zitten. Daarom stellen we onze BAF-bestuursleden in een korte interviewreeks aan je voor. In deze editie gaan we in gesprek met bestuursleden Lieve Victor en Brett Van Uytvanck.

Dag Lieve en Brett, kunnen jullie ons wat meer over jezelf vertellen? Wat is jullie achtergrond? 

Lieve Victor: Mijn naam is Lieve en ik ben voltijds aan de slag als apothekeres in mijn eigen apotheek. Daarnaast ben ik actief in het dagelijks bestuur van ELZ Bravio, niet meer als voorzitter maar als zorgraadapotheker én als kringverantwoordelijke. Als BAF-bestuurslid heb ik mij vorig jaar ook ingezet voor het project Gangmakers (een uniek leertraject bedoeld om apothekers klaar te stomen voor een rol als BAF-bestuurslid), een erg waardevol initiatief waarbij ik jonge collega’s met plezier heb proberen motiveren, engageren en coachen. 

Brett Van Uytvanck: Ik ben Brett, ik ben apotheker en tevens het aanspreekpunt van de ELZ regio Grimbergen. Daar ben ik geboren en getogen, vandaar mijn lokaal engagement. Vanuit die betrokkenheid ben ik ook bestuurder geworden bij BAF. 

Waarom willen jullie zich engageren voor BAF? Wat is jullie specifieke motivatie om de rol als bestuurslid op te nemen? 

Brett: Ik houd me aan de woorden die mijn grootvader altijd proclameerde: “Kritiek geven kan iedereen – maar een beter alternatief aanbieden, zorgt ervoor dat je je pas echt kan onderscheiden”. Dat zegt toch alles! Ik houd ervan om problemen aan te pakken en op te lossen aan de basis. De BAF-baseline #samensterk onderschrijf ik dus graag. 

Lieve: Ik ben in het bestuur gestapt omdat ik erg bekommerd was (en ben) over mijn eigen regio. Net zoals Brett speelt ook bij mij het lokale engagement. Tegelijkertijd wilde ik verandering brengen in de samenstelling van het bestuur, die aanvankelijk erg mannelijk was. En dat terwijl het apothekersberoep toch vooral een vrouwenberoep is. Vervrouwelijking was op dat vlak dus echt wel aan de orde. 

Hoe kijken jullie naar jullie taak als bestuurslid? Hoe willen jullie die uitvoeren en wat zijn jullie sterktes? 

Lieve: Ik vind het belangrijk om de stem van de apotheker op het terrein te vertegenwoordigen. Ik hoop ook de connectie tussen de beroepsvereniging en Logo Venneland terug wat meer aan te halen. Mijn sterkte is dat ik kritische noten durf plaatsen en, waar nodig, zaken openlijk in vraag durf te stellen. 

Brett: Ik ben van nature gericht op het informeren van mensen en dat in twee richtingen. Enerzijds breng ik graag de problemen van het werkveld mee naar het bestuur, en omgekeerd wil ik ervoor zorgen dat er concrete oplossingen worden aangedragen. Daarnaast ben ik eerder van het innovatieve type: dat is ongetwijfeld een nuttige eigenschap in een bestuursfunctie. 

Waar ligt de focus van het huidige bestuur in het algemeen en op welke manier willen jullie het verschil kunnen maken?  

Brett: De focus binnen het BAF-bestuur ligt op dit moment op ‘jong geweld en innovatie’. Dat is broodnodig om ons beroep klaar te stomen voor de toekomst. Het zorgt ook voor de nodige drive onder de collega’s. Van daaruit wil ik apothekers aansporen: verenig u, want samen staan we sterk! 

Lieve: Ik wil apothekers overtuigen van de meerwaarde van samenwerking. Maar het is ook een feit dat veel collega’s toch nog graag op hun eigen terrein blijven zitten, binnen de veilige muren van de apotheek. Als bestuurslid wil ik hen graag motiveren om naar buiten te treden. Alleen zo kunnen we samen resultaten boeken om ons beroep verder te doen groeien, op de kaart te zetten en te promoten. Het Vlaams Apothekers Netwerk heeft daar al een belangrijke stempel op gedrukt, maar wij kunnen vanuit het BAF-bestuur zeker ook ons steentje bijdragen. 

Hoe zien jullie de toekomst van BAF evolueren? 

Lieve: De kracht van samenwerking zal nog centraler komen te staan binnen BAF, en de ondersteunende rol van apothekers zal ongetwijfeld nog meer worden uitgebouwd. Tegelijkertijd wil ik via deze weg een oproep doen aan jongere collega’s: engageer je mee voor onze beroepsvereniging. Af en toe een nieuwe frisse wind binnen de bestuurskamer is broodnodig om innovatief te blijven en out-of-the-box te kunnen denken! 

Brett: Ik ben het helemaal eens met Lieve, want door innovatie en samenwerking kan de beroepsvereniging alleen maar groeien. Ik zou graag bovenlokaal vanuit BAF een nog groter aanspreekpunt willen worden, om zo een maximale impact te hebben op het werkveld. 

Het is duidelijk: jullie zijn twee gemotiveerde en ambitieuze bestuursleden. Bedankt voor jullie tijd en veel succes in ons bestuur!