Maak kennis met het BAF-bestuur: Marc Dooms

Marc Dooms- foto in kader
12 juni 2024
Een beroepsvereniging is maar zo sterk als de drijvende krachten die er achter zitten. Daarom stellen we onze BAF-bestuursleden in een korte interviewreeks aan je voor. In deze editie gaan we in gesprek met Marc Dooms.

Dag Marc, kan je ons wat meer vertellen over jezelf?

Mijn naam is Marc Dooms en ik ben van oorsprong ziekenhuisapotheker. Ik heb dus een iets andere achtergrond dan mijn collega-bestuursleden. Dat betekent ook dat ik wat andere ervaringen heb om uit te putten, waardoor ik andere accenten kan leggen binnen het BAF-bestuur.

Waarom wil jij je engageren in een organisatie als BAF? Wat is jouw motivatie om deze specifieke rol in het bestuur op te nemen?

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis en ervaring de kloof tussen de eerste- en tweedelijnsapothekers – die momenteel nog erg groot is – kan overbruggen. Als je als officina-apotheker aan farmaceutische zorg wil doen, moet je nu eenmaal ook kennis hebben van de medicatie die via de ziekenhuisapotheker wordt opgestart en hoe je het geneesmiddelengebruik kan verderzetten wanneer de patiënt uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Daarom ijver ik ervoor om alle informatie rond medicatie uit het ziekenhuis én de thuisapotheek op één gezamenlijke plek te verzamelen. Op die manier zorgen we er samen voor dat er zo weinig mogelijk vergissingen kunnen gebeuren.

Hoe zie jij jouw taak als bestuurder en hoe wil je die uitvoeren?

Zoals ik al aanhaalde, wil ik vanuit het bestuur de brug vormen naar de ziekenhuisapotheker. Daarom volg ik nog steeds actief vergaderingen van de Beroepsvereniging voor Vlaamse Ziekenhuisapothekers én neem ik deel aan studiedagen voor officina-apothekers. Op die manier wil ik er naar streven om als apothekerskorps nog sterker op de voorgrond te treden voor patiënten in zowel de ziekenhuis- als de thuissetting. Zo vertaal ik de baseline van onze vereniging, Samen Sterk, rechtstreeks naar de praktijk.

Daarnaast zie ik een grote meerwaarde in het aftastend leren samenwerken met andere beroepsverenigingen. Dat is voor alle partijen een win-winsituatie. Dankzij mijn ervaringen uit de ziekenhuiswereld kan ik bijkomende kennis aanleveren aan diegenen die hier weinig kaas van hebben gegeten. Ik denk dan aan het tekort aan bepaalde medicatie, een gekend fenomeen in de ziekenhuiswereld dat zich nu ook steeds vaker voordoet in de officina. Het delen van zulke inzichten kan zeer verrijkend zijn, en zo wil ik binnen het bestuur graag het verschil maken.

Hoe zie jij de toekomst van onze beroepsvereniging?

Daar kan ik zeer kort over zijn: ik ben ervan overtuigd dat wij zo goed mogelijk moeten blijven samenwerken, over de provinciegrenzen heen, binnen de officina maar ook over het muurtje van de ziekenhuiswereld. Zo kunnen wij het apothekersberoep nog sterker in de gezondheidsmarkt zetten!