Mare Claeys in Federaal parlement over de rol van de apotheker gisteren, vandaag en morgen

Mare Claeys
21 maart 2024
Apotheker Mare Claeys, bestuurder bij BAF en VAN, mocht vorige week zaterdag langsgaan in het Federaal parlement om deel te nemen aan een panelgesprek in kader van een mini Zorg-symposium van de NVA. Verschillende zorgdisciplines waren uitgenodigd: een huisarts, een huisapotheker, een radioloog, een psycholoog, een kinesitherapeut, een diëtist en een urgentie-arts. Mare nam deel aan het panelgesprek als huisapotheker.

Elke zorgdiscipline mocht getuigen vanuit hun praktijk over: wat zijn jouw bezorgdheden als zorgverlener vandaag de dag? Waar lig je als apotheker van wakker? En dus: waar moet het beleid volgens jou op inzetten?

Er valt zoveel te vertellen over de apotheeksector vandaag de dag.  Met name omdat ons beroep volop in evolutie is. De apotheker wordt door de overheid steeds meer erkend in haar rol als zorgactor, ook in kader van welzijn en preventie.

Maar daarnaast worden we ook geconfronteerd met allerlei administratieve zaken in de apotheek.

Mare heeft over volgende zaken getuigd in het parlement:

1) Geneesmiddelen tekorten in de apotheek

2) De apotheek en haar unieke laagdrempelige toegankelijkheid - de apotheek vormt de toegangspoort tot de gezondheidszorg

3) De rol van de apotheker in kader van preventie; nood aan een omschakeling van reactieve zorg naar pro-actieve zorg

4) Belang van de verduurzaming van de honoraria van medicatie gerelateerde zorgtaken in de apotheek, en het herinvesteren in de sector van de savings

5) Nood aan digitalisering, zeker in kader van multidisciplinaire communicatie en population health management

6) De apotheker als cruciale schakel in het transmurale medicatie beleid, via medicatie reconciliatie (ontslagbegeleiding na ziekenhuisontslag)

7) Nood aan continuïteit ikv verbinding met E-Health
 

Mare vindt het als BAF en VAN-bestuurder heel erg belangrijk om de stem van de apotheker op te nemen.  Ze is dan ook dankbaar voor de opportuniteit om te mogen spreken vanuit haar ervaring uit het werkveld.

 

Nood aan een klankbord? Aarzel niet om Mare te contacteren via mareclaeys@hotmail.com