Transmurale zorg: medicatieschema’s over de muurtjes heen

Transmurale zorg - website
30 mei 2024
Transmurale zorg: hoe doe je dat en wat verwachten we als zorgverleners precies van elkaar? Hoe verloopt het medicatieproces bijvoorbeeld in een psychiatrisch ziekenhuis? Hoe zorgen we ervoor dat patiënten, na hun ontslag uit een zorginstelling, hun medicatiegebruik correct verderzetten in de thuissetting? En waar liggen de knelpunten en de opportuniteiten?

Dinsdagavond 28 mei werden de BAF-apothekers met veel enthousiasme onthaald in het klooster van het psychiatrisch ziekenhuis UPC Kortenberg.  Het werd  een ontzettend boeiende avond, met niet alleen een figuurlijke maar ook letterlijke wandeling doorheen de geschiedenis van de psychiatrie en het ontstaan van UPCKortenberg, gebracht door Prof. dr. Filip Bouckaert.  Er werd daarbij tevens met kritische blik naar de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg gekeken en de impact ervan op de capaciteit van de ziekenhuisbedden en mobiele teams.

Daarnaast nam Siska ons mee op de wervelende patiënt-, hospital-& medication-journey, om te eindigen met een levendige rondleiding in het kloppend ❤️ van UPC Kortenberg, de ziekenhuisapotheek.

Bij een hapje en drankje besprak mevr. Karolien Smets, project -en kwaliteitsmanager bij BAF ten slotte, de recente cijfers van de enveloppeactie in de BAF - regio en het recent ingevoerde medicatiekaartje, hetgeen de continuïteit van het medicatieschema en bijhorende reconciliatie na ontslag helpt faciliteren. Er werd gebrainstormd over de soms erg lage cijfers/instelling en wat hier aan de basis kon liggen. Onvoldoende aandacht bij ontslag uit de afdeling, een niet-gevalideerd schema of vergeet de patiënt de enveloppen/kaartje gewoon mee te brengen naar de apotheek? Reden genoeg dit verder te bekijken en te optimaliseren.

Tevens werden enkele praktische handvaten aangereikt aan de officina-apothekers én het ziekenhuis om dit verhaal naar een hoger niveau te tillen in het belang van onze patiënt. Onze collega Sanne Alders, zal dit project vanaf begin juni nieuw leven in blazen en met de deelnemende BAF-ziekenhuizen aan de slag gaan.

Ook het kwaliteitsdenken in ziekenhuizen en nu ook stilaan in de eerstelijn, werden aangekaart.

De omslag naar continue verbeteren kent nochtans een nog lange weg … the time is echter now … wacht dus niet tot 2028 om een externe audit aan te vragen: verbeteren begint vandaag en dat doen we liefst samen!

Benieuwd naar een volgend horizonverruimend event bij BAF - Brabants Apothekers Forum, houd de activiteiten kalender op onze site in de gaten! https://baf.be/agenda