Zorgzaam voor Diabetes: samen voor geïntegreerde zorg
Praktijkniveau (huisartspraktijk en apotheek)
Bij huisartsen en apothekers worden diabetesbarometers geïmplementeerd. Deze innovatieve tools ondersteunen om de gezondheid van diabetespatiënten te monitoren. De apothekersbarometer is een beloftevolle tool en wordt ontwikkeld door Farmaflux en APB Flux. BAF zorgt voor de implementatie van de diabetesbarometer bij apothekers. De huisartsenkring werkt met BAF als een tandem en doet de implementatie voor de huisartsen. Zorgzaam Leuven zorgt voor de beroepsgroep-overschrijdende aanpak. Daarnaast worden de barometers uitgebreid getest en wetenschappelijk geëvalueerd door KU Leuven om hun effectiviteit te waarborgen.
Buurt niveau
Op buurtniveau organiseren buurtteams multidisciplinair overleg met de bredere groep van zorg- en welzijnsprofessionals (apothekers, huisartsen, verpleegkundigen, psychologen, kinesitherapeuten, diëtisten, buurtwerkers, …). Met behulp van populatiemanagement stemmen de buurtteams het diabetesaanbod beter af op de noden van de buurt. Door de brede aanpak zijn zij in staat om kwetsbare groepen te identificeren en gerichte acties rond gezondheidspromotie uit te voeren (bv. diabetesdagen).
Eerstelijnszone en regio-niveau
Het integratorteam van Zorgzaam Leuven speelt een cruciale rol in het afstemmen van de diabeteszorgtrajecten met de tweede lijn. Door nauw samen te werken met ziekenhuizen, wil Zorgzaam Leuven een naadloze zorgervaring voor patiënten creëren. Ook hier wordt populatiemanagement toegepast op basis van geaggregeerde gegevens op Eerstelijnszone (ELZ) niveau.
BAF kiest met dit project voor een holistische ‘samen sterk’ aanpak door zich aan te sluiten op het netwerk van Zorgzaam Leuven. Als ‘Zorgzaam voor Diabetes’ zijn doeltreffendheid bewijst, zullen de inzichten gedeeld worden met de rest van Vlaanderen. Het VAN netwerk is via het focusdomein eerste lijn nauw betrokken bij dit project en volgt de vorderingen mee op.