Maak kennis met het BAF-bestuur: Lissa Van Lent en Lieven Zwaenepoel

Lissa en Lieven
30 mei 2024
Een beroepsvereniging is maar zo sterk als de drijvende krachten die er achter zitten. Daarom stellen we onze BAF-bestuursleden in een korte interviewreeks aan je voor. In deze editie gaan we in gesprek met Lissa Van Lent en Lieven Zwaenepoel.

Dag Lissa en Lieven, kunnen jullie ons eerst en vooral wat meer vertellen over jezelf?

Lissa Van Lent: Ik ben Lissa en ik woon samen met mijn partner in Bornem. Ik studeerde Farmacie aan de Vrije Universiteit Brussel en ben vandaag actief als apotheker-vervanger. Dat betekent dat ik met veel collega’s in aanraking kom die op verschillende manieren te werk gaan. Dankzij die afwisseling leer ik veel bij op een korte periode. Maar stiekem kijk ik toch uit naar een vaste werkplek om me te settelen. Naast mijn werk in de officina heb ik trouwens ook een opleiding tot auditeur gevolgd. Op die manier wil ik de kwaliteit van ons beroep actief mee ondersteunen.

Lieven Zwaenepoel: Mijn naam is Lieven en ik ben in het jaar 2000 afgestudeerd als apotheker aan de KU Leuven. Mijn interesse voor de apotheeksector heb ik meegekregen van mijn vader, die ook apotheker is. Zo kwam ik al van jongs af aan in contact met BAF, IPSA en APB. Dat kwam met name doordat mijn vader Eric jarenlang voorzitter was van BAF. Het was dus vrij evident dat ik ooit in zijn voetsporen zou treden als bestuurslid van onze beroepsvereniging. Aanvankelijk heb ik ook de apotheek van mijn ouders overgenomen samen met mijn zus. Later was ik bestuurder bij de oprichting van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en in 2016 heb ik een bestuursfunctie opgenomen bij APB. En tegenwoordig zet ik mijn maatschappelijk engagement verder op de studiedienst van Groen.

Waarom willen jullie zich engageren in een organisatie als BAF? Wat is jullie motivatie om deze specifieke rol in het bestuur op te nemen?

Lieven: Ik zal altijd een geëngageerde apotheker blijven in hart en nieren. Ik heb destijds hard gewerkt in de apotheek en ik doe dat nu ook als vertegenwoordiger van BAF. Hoewel ik geen actieve apotheker meer ben, kan ik wel terugvallen op de nodige kennis en ervaring om ons beroep te verdedigen vanuit de bestuursorganen. Het is bovendien mooi meegenomen dat ik vanuit mijn nieuwe job ook een blik van aan de overkant van de onderhandelingstafel heb. En natuurlijk ook omgekeerd: als het over apothekers en geneesmiddelen gaat, komen de collega’s van kabinetten en fracties vaak bij mij terecht. En dan kan ik een duwtje in de goede richting geven.

Lissa: Door mijn studies aan de VUB ben ik al vroeg in aanraking gekomen met BAF. Het contact met de vereniging was altijd aangenaam. Daarom heb ik mij aangemeld voor het Gangmakers-traject (een uniek leertraject dat werd gelanceerd in 2022 om jonge apothekers warm te maken voor een bestuurdersrol), een boeiende ervaring waar ik veel uit heb bijgeleerd en die me heeft aangezet om me blijvend te engageren voor BAF.

Hoe willen jullie je taak als bestuurder uitvoeren?

Lissa: Hoewel ik vandaag nog geen specifieke taak heb binnen de beroepsvereniging wil ik deze eerste jaren als bestuurslid vooral gebruiken om meer ervaring op te doen en om de geschiedenis van bepaalde topics beter te helpen begrijpen. Want door achteruit te kijken, kan je betere oplossingen voor de toekomst aanreiken. Zo kan ik me ook verder ontplooien richting een meer sturende rol. Ondertussen probeer ik vooral de noden van de jonge startende apothekers uit het werkveld in kaart te brengen en, waar mogelijk, oplossingen te zoeken.

Lieven: Het feit dat ik wat minder voeling heb met de praktijk – het is al tien jaar geleden dat ik in de apotheek stond – is misschien een beetje mijn zwakte. Tegelijkertijd zie ik in onze sector en bij Groen hoe politiek en beleid worden gemaakt. Dat helicopterzicht heeft misschien wel een meerwaarde. Als groep kunnen we elkaar versterken vanuit onze complementariteit, elk vanuit zijn eigen achtergrond. Er is zowel nood aan voldoende praktijkkennis als aan beleidsexpertise. Dat laatste hoop ik bij te dragen aan het BAF-team. De bonte mix van beleidsmakers en praktijkexperts maakt ons bestuur net zo krachtig.

Het kernthema van BAF is #samensterk. In welke zin of op welk vlak willen jullie dit uitdragen?

Lieven: ‘Samen sterk’ zie je terugkomen op verschillende domeinen. Eerst en vooral staan apothekers vandaag op een andere manier in de praktijk. Er is de kringwerking, we hebben onze specifieke rol in multidisciplinaire samenwerking… om zo samen te groeien naar een geïntegreerde zorg. Daarnaast is het netwerkaspect cruciaal binnen BAF en verenigen we ons echt. En ook naar andere beroepsverenigingen en koepels toe trekken we nadrukkelijk de kaart van samenwerking, bijvoorbeeld op het vlak van de eerstelijnszones en onze vertegenwoordiging naar de overheid en andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg. Onze baseline komt dus echt overal terug in onze werking.

Lissa: Voor mij schuilt de kracht van ons kernthema in het feit dat we eenmanszaken en grotere apotheken verenigen, zodat alle collega’s zich gesteund en gesterkt voelen door onze beroepsvereniging. Ik vind het belangrijk dat onze leden het gevoel hebben dat er letterlijk en figuurlijk een heel team achter hen staat.

Waar ligt de focus van het huidige bestuur in het algemeen en hoe zien jullie je rol daarin? Op welke manier willen jullie het verschil kunnen maken?

Lissa: Als jongste telg van onze raad van bestuur wil ik met een frisse blik naar bepaalde topics te kijken. Elke generatie apothekers heeft immers andere bezorgdheden en uitdagingen. Ik denk dat wij als bestuur het verschil kunnen maken voor apothekers dankzij onze diversiteit. We kijken met een open geest naar het werkveld en staan open voor evolutie. 

Lieven: De samenwerking binnen BAF en met andere beroepsverenigingen is een belangrijk aspect binnen onze werking. Daarnaast is de verdere ontwikkeling van het apothekersberoep uiteraard interessant om van dichtbij te volgen. Maar het vinden van de juiste balans tussen opportuniteiten en ontwikkelingen, en wat praktisch haalbaar is op het terrein, is een permanente oefening. Die kwestie is zeker vandaag erg actueel, gezien de verschillende nieuwe dienstverleningen die  op dit moment in de officina worden uitgerold. Dat is een verrijking maar tegelijk kampen we met personeelstekorten en tijdverlies door onbeschikbaarheden. Niet evident!

Hoe kijken jullie naar de toekomst van BAF en in welke richting willen jullie verder evolueren?

Lieven: We moeten vooral verdergaan op dit elan zodat BAF een sterke en betrouwbare organisatie blijft – en zelfs nog sterker kan worden, zowel qua dienstverlening, vertegenwoordiging als vereniging. Apothekers verbinden en samenbrengen: dat moet onze drijfveer zijn, ook in de toekomst.

Lissa: Ik hoop dat we collega’s geëngageerd kunnen houden om zich ook na de uren in te zetten voor ons mooie beroep. De diversiteit en het respect binnen onze raad van bestuur zorgen alvast voor een aangename samenwerking. Dat is een sterke basis die ons helpt om apothekers op het veld zo goed mogelijk te ondersteunen, dag in dag uit, en ik hoop dat we dat nog veel jaren mogen blijven doen!

Bedankt voor jullie tijd, Lissa en Lieven, en wij wensen jullie nog veel succes toe binnen het BAF-bestuur!