Maak kennis met het BAF-bestuur: Hilde Deneyer en Dorothy Goethals
Dag Hilde en Dorothy, kunnen jullie ons wat meer vertellen over jezelf?
Hilde Deneyer: Mijn naam is Hilde en ruim 26 jaar geleden zette ik de stap als jonge vrouwelijke apotheker naar de intrigerende wereld van de lokale beroepsvereniging. Destijds was dat in onze streek ABO (Apothekers van Brussel en Omgeving, red.), waar mijn echtgenoot en ik een apotheek in Jezus-Eik hadden overgenomen. Ik had toen een inspirerend gesprek met Eric Zwaenepoel, die voorzitter was van ABO. Dat ene gesprek was voor mij het begin van een boeiende ontdekkingstocht. Ik leerde alle lagen kennen: lokale beroepsverenigingen, IPSA, Farma vzw, APB, academische kennisinstellingen en de vele andere overlegfora die onze sector rijk is. Ik kreeg onwaarschijnlijk veel kansen. Zo maakte ik actief deel uit van de fusie van drie lokale beroepsverenigingen, die finaal BAF werden, en ik groeide snel door naar de federale koepel APB, waar ik uiteindelijk 8 jaar deel uitmaakte van het bestuurscomité. In de vele politieke contacten die ik had, leerde ik echter dat de apotheker ongekend was voor de Vlaamse overheid. Zo ontstond op een dag in 2011 de idee om een Vlaams Apothekers Netwerk op te richten, waar ik de voorbije jaren algemeen directeur was. Die periode werd gekenmerkt door een opeenvolging van samenwerkingsinitiatieven tussen de lokale Vlaamse beroepsverenigingen, relevante stakeholders en de Vlaamse overheid. Maar ook op lokaal vlak engageer ik mij nog steeds: al 12 jaar ben ik met veel plezier BAF-voorzitter en zet ik mij dagelijks in voor collega-apothekers uit onze provincie.
Dorothy Goethals: Ik ben Dorothy en ik woon samen met mijn man en twee dochters in Overijse. Ik ben in het jaar 2000 afgestudeerd als apotheker aan de KU Leuven, samen met mijn collega Lieven Zwaenepoel. Daarna heb ik aan de Vrije Universiteit Brussel een master in applied computer science gevolgd. Mijn interesse voor farmaceutische zorg en geneeskunde heb ik van thuis meegekregen: mijn mama is apotheker, mijn papa is oogarts, en ook mijn schoonmoeder had een apotheek in Jezus-Eik. Mijn eerste contact met de beroepsvereniging kwam er via een studentenjob die ik heb gedaan bij het toenmalige AVLO (Koninklijke Apothekersvereniging Leuven en omliggende, red). Mijn taak bestond uit het sorteren van de papieren voorschriften op mutualiteit. Later heb ik ook meegewerkt aan de eerste website van BAF. En inmiddels ben ik al een tiental jaar penningmeester van onze mooie vereniging.
Waarom willen jullie zich engageren in een organisatie als BAF? Wat is jullie motivatie om deze specifieke rol in het bestuur op te nemen?
Hilde: BAF is dé lokale beroepsvereniging voor Vlaams-Brabantse apothekers en hun team. Met de hulp van een uitstekend draaiend team staan wij onze officina-apothekers elke dag met raad en daad bij. Als voorzitter vind ik het belangrijk om sterk in te zetten op dat lokale verhaal, zeker met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Daarom hebben wij vanuit BAF een memorandum geschreven, waarin we 5 concrete thema’s uitlichten en toelichten aan lokale besturen. We geven hen ook enkele adviezen mee om dit te realiseren in hun eigen gemeente.
Dorothy: Sinds maart 2002 maak ik deel uit van het BAF-bestuur. Ik heb mij geëngageerd omdat ik toen al merkte dat er nood was aan een sterke beroepsvereniging die apothekers kan verdedigen bij de verschillende instanties en beleidsniveaus. Hoewel ik op dit moment niet meer actief ben in de apotheek, kan ik mijn steentje bijdragen dankzij mijn 20 jaar lange ervaring als adjunct-apotheker.
Hoe willen jullie je taak als bestuurder uitvoeren, en in welke zin willen jullie daarbij het #samensterk-kernthema van BAF uitdragen?
Dorothy: Als penningmeester richt ik mij natuurlijk vooral op de financiële gezondheid van onze vereniging. Een ander domein dat ik nauw opvolg is onze tarifering, één van onze kerndiensten. Maandelijks zijn er heel wat veranderingen op dit vlak, en die proberen we zo goed mogelijk op te volgen. Dat doen we vanuit een geest van samenwerking, iets wat ook aansluit bij ons #samensterk-motto. Het werk in de apotheek is immers sterk veranderd door de jaren heen, en om die veranderingen op te vangen, is het nodig om samen te werken met andere apothekers en zorgverstrekkers. BAF is de verbindende factor die al die mensen samenbrengt.
Hilde: Als voorzitter ga ik te werk met respect voor de apotheker die dagelijks in de apotheek staat, en ga ik in dialoog met andere zorgverstrekkers en stakeholders die zich met zorg en welzijn bezighouden. Samenwerking is hier de sleutel, zoals Dorothy aangeeft. Dit zit ingebakken in het DNA van BAF, en het is net die samenwerking die ons zo sterk maakt.
Waar ligt de focus van het huidige bestuur in het algemeen en hoe zien jullie je rol daarin? Op welke manier willen jullie het verschil kunnen maken?
Hilde: Zoals al is gebleken uit deze interviewreeks hebben wij een diverse groep bestuursleden. Het is net die diversiteit die het verschil maakt. Persoonlijk hecht ik heel veel belang aan innovatie. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom hebben we de voorbije 10 jaar enorm geïnvesteerd in innovatie zoals de ontwikkeling van de assessment tool, de implementatie van de apothekers-barometer, de uitrol van het ADEM-project, lokale ondersteuning bij de vaccinatiecampagne en zo veel meer. Tegelijkertijd is het onze prioriteit om nieuwe diensten breed te implementeren. Denk maar aan de GGG’s astma en COPD.
Dorothy: Inderdaad, ons beroep is constant in beweging en dan is innovatie belangrijk om bij te blijven. Daarnaast leggen wij de nadruk op een goede samenwerking met andere beroepsverenigingen. Op die manier kunnen wij ons beroep en collega-apothekers nog beter vertegenwoordigen.
Hoe kijken jullie naar de toekomst van BAF en in welke richting willen jullie verder evolueren?
Dorothy: We moeten blijven verder werken zoals we nu bezig zijn. In ons bestuur is er een goede mix van mensen met verschillende achtergronden, die onderling goed kunnen samenwerken en veel respect hebben voor elkaar. We kunnen bovendien terugvallen op gemotiveerde medewerkers, die elke dag opnieuw hun beste beentje voorzetten voor onze vereniging. Ook voor hen heb ik veel respect: zij zijn één van onze grootste krachten.
Hilde: Verbinding, dialoog en samenwerking zijn en blijven mijn sleutelwaarden. Daarbij dragen we respect voor onze leden-apothekers en onze partners in het zorg- en welzijnslandschap hoog in het vaandel. Met die ingrediënten kunnen we de enorme uitdagingen waar we samen voor staan aanpakken, zoals de enorme verzilvering, het tekort aan handen in de officina en de opkomst van artificiële intelligentie. Daarbij zijn er vier aanbevelingen die ik wil meegeven, gericht aan de politici bij het vormen van een Vlaams regeerakkoord, die in het belang zijn van ons apothekersberoep en die moeten zorgen voor een duurzame eerste lijn:
- Erkenning van de beroepsverenigingen van de eerstelijnszorgverstrekkers.
- Ondersteuning van lokale kringwerkingen.
- Ondersteuning van eerstelijnszorgverstrekkers.
- Aandacht voor het welzijn van zorgverstrekkers.
Want alleen samen maken we de toekomst voor burgers en patiënten zorgzamer.
Bedankt voor jullie tijd en inspirerende woorden, Hilde en Dorothy. Maak er een deugddoende zomer van!