Themadossier najaarsvaccinatie 2024 (griep & covid-19) (situatie op 2/10/24)

covid vaccinatie in de apotheek
Ontdek in dit themadossier alle actuele informatie over vaccinatie in de apotheek.

In dit themadossier trachten we alle info te bundelen over de najaarsvaccinatiecampagne van 2024 voor zowel COVID-19 als griep. Als je in jouw apotheek vaccinatie aanbiedt, is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de recente ontwikkelingen. De algemene lijnen zijn vergelijkbaar met de campagne van 2023, maar er zijn zeker ook enkele specifieke aandachtspunten. Deze informatie is uiteraard behoudens gewijzigde communicatie vanuit Vlaanderen. 

Op donderdag 22 augustus 2024 werd een infosessie gegeven door het Vlaams Apothekers Netwerk ter voorbereiding op de aankomende vaccinatiecampagne tegen griep en COVID-19. De presentatie van deze infosessie kan u hier terugvinden.

Inhoud

Doelgroepen

Tijdslijnen

Bestellen van COVID-19 vaccins

Pediatrische vaccins

Registratie

Honorarium

Sensibilisatie via PopVax

Kenbaarheid

Opleiding

Sensibilisering

Meer info

 

Doelgroepen  

De prioritaire doelgroepen voor zowel COVID-19 als griep zijn de volgende: 

  • Personen 65 jaar of ouder 
  • Personen die langdurig in een zorgvoorziening verblijven (bv. WZC, VAPH, ...) 
  • Personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals:
           - long-, hart-, lever- of nieraandoeningen
           - metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2
           - neuromusculaire aandoeningen
  • Personen met een immuunstoornis en hun huisgenoten 
  • Personen werkzaam in de zorgsector, in of buiten een zorgvoorziening 
  • Personen met een BMI hoger dan 40 

 

Het griepvaccin is ook aangeraden aan zwangere vrouwen en huisgenoten van mensen met een onderliggend gezondheidsprobleem. Ook baby’s jonger dan 6 maanden komen in aanmerking als hun moeder tijdens de zwangerschap niet gevaccineerd werd. Bij twijfel kan je de patiënt doorverwijzen naar een arts.

Covidvaccinatie baby’s, kinderen en jongeren Vaccinatie voor kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar zal ook komend najaar mogelijk zijn. Deze vaccins kunnen echter enkel toegediend worden in één van de 6 pediatrische centra. Vaccinatie voor kinderen tussen 5 en 11 jaar zal zoals vorige najaar mogelijk zijn in een van de 6 pediatrische centra of in een aangeduid pediatrisch vaccinatiepunt van uw Eerstelijnszone. Voor informatie over het pediatrische vaccinatiepunt in uw Eerstelijnszone, gelieve de website van uw Eerstelijnszone te controleren. Kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar mogen in de apotheek worden gevaccineerd.

Tijdslijnen

  • COVID-19 vaccinatie begin september tot eind oktober. 
  • Griepvaccinatie tweede helft oktober tot eind november 

Opnieuw kunnen het COVID-19-vaccin én het griepvaccin slechts in een periode van 2 weken (tussen 15 oktober tot 31 oktober) samen worden toegediend. Vooral voor de meest kwetsbaren (vb. hoogbejaarden) is tijdig starten met vaccineren belangrijk. In Vlaanderen wordt het aangepaste vaccin Comirnaty JN.1 van Pfizer/BioNTech gebruikt, goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Dit vaccin zal vanaf begin september beschikbaar zijn. 

Afbeelding met tekst, schermopname, nummer, lijn

Automatisch gegenereerde beschrijving

 
Bestellen van COVID-19 vaccins 

De bestelmogelijkheden zullen gefaseerd open worden gesteld. Het bestellen van COVID-19-vaccins gebeurt via Vaccinnet. Meer info over hoe vaccins besteld worden vind je hier. Indien je nog geen toegang hebt tot Vaccinnet, bekijk dan deze fiche.
 
Vanaf maandag 2 september kunnen de woonzorgcentra COVID-19-vaccins bestellen.  

Vanaf maandag 9 september kunnen ook alle andere vaccinatoren (uitgezonderd verpleegkundigen) COVID-19-vaccins bestellen, inclusief ziekenhuizen en zorginstellingen. Probeer om zoveel mogelijk een realistische hoeveelheid vaccins te bestellen voor toediening in de volgende 4 weken. In tegenstelling tot de vorige najaarsvaccinatieperiode wordt er geen maximale bestelfrequentie meer opgelegd. Huisartsen en apothekers zijn dus vrij om te bepalen wanneer ze een bestelling wensen te plaatsen. 
 
Levering gebeurt via Movianto. De maximale levertermijn is 10 werkdagen. De levering gebeurt per 10 flacons (60 dosissen), en kleinere bestellingen kunnen samen met een andere apotheek worden georganiseerd om verspilling te vermijden. Het injectiemateriaal, spuitjes en naalden, wordt voorzien en al dan niet samen met de vaccins geleverd. 
 
Vanaf maandag 23 september kan er gevaccineerd worden. Dit is 10 werkdagen na de eerst mogelijke bestelling op 9 september. Er werd afgesproken om niet vóór 23 september te starten. 

Pediatrische vaccins 

De bijgewerkte lijst van pediatrische referentiepunten (kinderen 5-11 jaar) is te vinden op allesovervaccineren.be.

Omwille van het beperkt aantal beschikbare pediatrische vaccins, werd het aantal referentiepunten beperkt door het Departement Zorg. Hierbij werd rekening gehouden met geografische spreiding.

Apotheken die fungeren als pediatrisch referentiepunt, dienen zelf geen vaccins toe. Zij werken hiervoor samen met één of meerdere huisartsen in de regio. Huisartsen kunnen bij die apotheken pediatrische COVID-19-vaccins afhalen.  

De pediatrische referentiecentra blijven ongewijzigd ten opzichte van vorig vaccinatieseizoen. Wie vaccineert precies wie en wie levert deze vaccins af? Bekijk het in deze tabel.

Registratie 

Registratie van voorbereiding en vaccinatie gebeurt in Vaccinnet. Dit wordt best gedaan via de eForm in de software. Farmaflux zorgt ervoor dat de data worden opgeladen in Vaccinnet. Bovendien geeft dit registratiesysteem ons bijzonder waardevolle informatie over het aantal vaccinaties door de apothekers uitgevoerd. Dit is van kapitaal belang in de beroepsverdediging. 

Honorarium 

Covid-19 

Het honorarium dat aan het RIZIV gefactureerd kan worden voor het vaccineren zelf is 15,5€/ spuitje met CNK 5521711. Daarnaast is er een honorarium voor het voorbereiden van het vaccin: 3,22€/ spuitje met CNK 5521729

Griep 

Het honorarium dat aan het RIZIV gefactureerd kan worden voor het vaccineren tegen griep is 15,5€/ spuitje met CNK 5522123 

Een overzicht van de verschillende CNK’s kan hier worden teruggevonden 

Sensibilisatie via PopVax 

Vanuit de apotheeksoftware krijg je opnieuw ondersteuning bij de sensibilisatie: bij élke patiënt uit de doelgroep waarvoor nog geen COVID-19-vaccin werd toegediend of griepvaccin werd afgeleverd, krijg je een teken (pop-up of ander signaal) dat deze persoon tot de doelgroep behoort. Bij problemen contacteer je best jouw softwarehuis.  

Nieuw dit jaar is de reserverings-CNK: 
 
Wil je je optimaal voorbereiden en binnenkort starten met de reserveringen voor griep- en COVID-19-vaccins? Registreer die dan zoveel mogelijk met gebruik van de volgende CNK-codes: 

  • 5520580: Reservatie/Afspraak vaccinatie Griep 
  • 5522172: Reservatie/Afspraak vaccinatie Covid 

PopVax zal ook rekening houden met het reeds gevoerde sensibiliseringsgesprek en met deze geregistreerde CNK-codes. Dit betekent dat er geen signaal zal verschijnen wanneer een van deze CNK-codes werd ingevoerd op naam van de patiënt. Zo hou je zelf de signaaldruk onder controle! 

Daarnaast voorzien sommige softwaresystemen een eigen reserveringssysteem. 

Kenbaarheid

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de burger weet dat je in de apotheek al dan niet vaccineert tegen COVID-19 en/of griep. Dit kan je online doen via Apotheek.be (gegevens te wijzigen via myAPB) en de Sociale Kaart. Je kan het ook kenbaar maken in de apotheek zelf d.m.v. affiches en informatieve flyers van APB.

Opleiding  

Om te mogen vaccineren dient een verplichte opleiding te worden gevolgd die om de 3 jaren moet worden hernieuwd. Via IPSA kan de opleiding hernieuwing vaccinatie worden gevolgd. Deze opleiding is bedoeld voor apothekers die de opleiding 'De apotheker vaccineert' al hebben gevolgd. Het opleidingstraject bestaat uit een aantal verplichte modules.  

Nog geen opleiding gevolgd, maar wens je dit wel te doen? Dat kan via het IPSA-programma apotheker vaccineert.  

Beide opleidingen bevatten zowel praktisch (uitgebreider bij basisopleiding) als een theoretisch luik.  

Sensibilisering 

Om de burger te kunnen informeren werd campagnemateriaal ontwikkeld vanuit Vlaanderen. Deze worden in september geleverd in de apotheek en bestaat uit 1 affiche en 30 flyers. Bijbestellen kan via de LOGO’s.  

Vanuit het Vlaams Apothekers Netwerk werd ook nieuwe animatievideo ontwikkeld die om het belang van vaccinatie, de doelgroepen en de beschikbare vaccinatoren onder de aandacht te brengen. 

Meer info