14 november vandaag: Wereld Diabetes Dag!

Wereld diabetes dag
14 november 2023
Diabetes neemt wereldwijd stilaan epidemische vormen aan en verdient daarom onze aandacht en begrip. In Vlaanderen alleen al leven naar schatting 600.000 mensen met diabetes, en meer dan 950.000 anderen lopen het risico om binnen de komende 10 jaar diabetes type 2 te ontwikkelen. Schrikwekkend genoeg weet 1/3 van hen niet eens dat ze diabetes hebben.

Daarom staan we graag even stil bij de onmisbare rol die de apotheker kan spelen. Dagelijks sta je in contact met patiënten met (risico op) diabetes. Jouw bijdrage in de opvolging en begeleiding van medicamenteuze behandelingen is daarbij cruciaal. Vanaf begin 2024 kunnen apothekers educatiesessies (GGG) geven over therapietrouw bij alle personen met diabetes in het nieuwe opstarttraject diabetes. Meer info over het nieuwe traject vind je hier.

Het thema van de Maand Van de Preventie 2024 bij het Vlaams Apothekers Netwerk zal trouwens ook gewijd zijn aan de rol van apothekers bij het opvolgen van de therapietrouw bij patiënten met diabetes. Meer hierover volgt, dus stay tuned!

Apothekers spelen ook een sleutelrol in primaire preventie. Dit topic kwam uitgebreid aan bod in het debat op het BAF Lente-event dat je hier kan herbekijken. Tijdens dit debat gingen de sprekers dieper in op de wijze waarop de zorg van de (diabetes)populatie, door o.a. aan de slag te gaan met geaggregeerde data, kan geoptimaliseerd worden in de buurt. Dit via verschillende initiatieven voor en door de patiënt. In kader van Wereld Dag Diabetes organiseerde het buurtteam Wilsele-Putkapel-Wijgmaal bijvoorbeeld een diabetesdag voor de buurt. Een impressie van deze dag kan je hier terugvinden.

Last but not least, zetten we graag de oproep van de Diabetes Liga in de kijker: op Wereld Diabetes Dag vragen zij extra aandacht voor de mentale last die diabetes met zich meebrengt. Maar liefst 7 op de 10 patiënten voelt zich mentaal uitgeput. Als laagdrempelige zorgverleners kunnen apothekers hierbij helpen door de mentale noden van de patiënt te detecteren en hen naar gepaste hulp te leiden. In het themadossier rond mentaal welzijn kan je een overzicht terugvinden welke initiatieven er reeds bestaan om de apotheker hierin te ondersteunen.

Graag willen onze waardering uiten voor de onmisbare rol van apothekers in de zorg voor diabetespatiënten. Bedankt, apothekers! 💙 #WereldDiabetesDag

  • Altijd op de hoogte van de actualiteit
  • Een breed vormings- en activiteitenaanbod
  • Voordelige ophalingen en groepsaankopen
  • Gratis een zoekertje op onze website
  • Advies bij overplaatsing en fusie
  • Advies op maat van je apotheek

   Maak je lid