Apotheker in hart en nieren, maar nog net iets meer: Interview met Lieven Zwaenepoel

Lieven Zwaenepoel
20 augustus 2024
In het vierde deel van onze zomerreeks spraken we met Lieven Zwaenepoel, voormalig apotheker, BAF bestuurslid én inhoudelijk medewerker bij Groen. Gedreven door zijn passie voor zorg en duurzaamheid streeft Lieven ernaar om het verschil te maken in de lokale politiek.

Bio

  • Naam: Lieven Zwaenepoel
  • Gemeente of stad: Kortenberg
  • Partij: Groen
  • Huidig politiek mandaat: Bestuurslid Groen Kortenberg

 

Dag Lieven, kan je jezelf kort voorstellen voor onze lezers?

Veel collega's kennen mij misschien nog als BAF-bestuurslid en voorzitter van APB enkele jaren geleden, en nog eerder als apotheker in Berg bij Kampenhout. Mijn vader Eric was vroeger ook voorzitter van BAF. Sinds eind 2020 werk ik niet meer in de apotheeksector, maar op de studiedienst van Groen als inhoudelijk medewerker voor zorg, gezondheid en bio-ethiek.

Wat motiveert jou om een politiek engagement op te nemen?

Politiek wordt vaak een "georganiseerd meningsverschil" genoemd. Daar is vaak iets van aan, maar het is vooral de manier waarop we met 11 miljoen Belgen samen beslissen hoe we ons land organiseren. Of binnenkort natuurlijk onze gemeente. We hebben geluk dat we in een democratie leven. Dat zie je vandaag des te meer in de wereldpolitiek. Dat is een geschenk van de geschiedenis waar we met zorg mee moeten omgaan. We moeten er blijven aan werken, en daar wil ik dus ook zelf mijn kleine bijdrage aan leveren. Wie weet kan mijn voeling met zo'n belangrijke sector als de gezondheidszorg daarbij helpen.

Waarom dan bij Groen? Bij mijn beleidswerk bij APB in allerlei commissies en raden, heb ik - tot mijn frustratie - gemerkt dat we veel te veel gefocust zijn op de korte termijn en daardoor de verkeerde beslissingen nemen. Dat geldt heus niet alleen voor het klimaat. Ook voor onze gezondheidszorg hebben we duurzame oplossingen nodig. Alleen bij Groen vind ik die consequente keuze voor duurzame oplossingen terug.

Wat is jouw sterkte als apotheker in de politiek?

In ons beroep hebben we toch een vrij unieke combinatie van kwaliteiten: we werken nauwkeurig op basis van betrouwbare informatie en tegelijk hebben we veel aandacht voor de persoon die voor ons staat en diens noden. Dat is heel waardevol in de politiek, waar men vaak vanuit ideologische of administratieve logica werkt. Je mag nooit vergeten dat elke beslissing impact heeft op mensen. Dat moet de drijfveer zijn: niet het kleurtje, het postje of het tactisch plannetje. En uiteraard aandacht voor de eerstelijnszorg in het lokaal beleid. Het gemeentelijk niveau is daarvoor belangrijker dan veel politici (en burgers) denken.

Wat wil je vanuit het lokale bestuur betekenen voor apothekers?

In de eerste plaats wil ik onze lokale groep Groen Kortenberg helpen om te ontdekken hoe we de eerstelijnsgezondheidszorg in onze gemeente beter kunnen uitbouwen. Het zal je niet verbazen dat voor mij de apothekers daarin een heel belangrijk plaats hebben. Wij zijn de meest toegankelijke zorgverleners en dus een bijzonder goed kanaal om de inwoners te bereiken als het over hun gezondheid gaat. Ook lokaal moeten we apothekers erkennen als laagdrempelig aanspreekpunt en hen daarin ondersteunen. In de eerstelijnszone werken de gemeentebesturen samen met de zorgverleners van de zone en dus ook met de apothekers. Dat zal erg belangrijk worden de komende jaren.

Wat wil je nog bereiken op politiek vlak?

Voor mezelf heb ik geen grootse plannen. Ik wil vooral de lokale groep versterken om enkele groene accenten in het debat te brengen en liefst ook in het beleid, natuurlijk. Als ik verkozen wordt, kan ik dat vanuit de gemeenteraad zelf doen. En dan is het natuurlijk spannend wat de uitslag zal zijn en of we in aanmerking komen om mee een meerderheid te vormen. Dan kunnen we pas echt het verschil maken, natuurlijk.

Bedankt voor dit gesprek, Lieven. Maak er nog een fijne zomer van en veel succes met de komende verkiezingen!