Kwaliteit in de apotheek

Kwaliteit in de apotheek
Kwaliteit in de apotheek is uiteraard geen nieuwigheid, maar wel de nieuwe Kwaliteitswet en de externe audits die erbij gekomen zijn.

Bij BAF informeren we je graag over de laatste nieuwigheden. Daarom werken we 3 onderdelen uit rond het thema “Kwaliteit in de apotheek”. Deze onderdelen gidsen je stapsgewijs doorheen het vernieuwde kwaliteitslandschap.

  1. Kwaliteitswet - De basis: een duidelijk en krachtig overzicht  van de Kwaliteitswet
  2. Het kader rond externe audits: wat moet ik weten en hoe verloopt de organisatie ? 
  3. Kwaliteit in de apotheek: een overzicht

1. Kwaliteitswet: De basis

De kwaliteitswet is een wet inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg, en is gepubliceerd op 22 april 2019. Deze wet schept een coherent juridisch kader van kwaliteitseisen die alle beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg – en dus ook apothekers en farmaceutisch-technisch assistenten – moeten naleven wanneer ze zorg toedienen aan een patiënt. Die wet moet de kwaliteit en de veiligheid van zorg voor patiënten helpen garanderen.

Wat is de aanvulling ten opzicht van het KB in 2009 inzake “Onderrichtingen en onze Goede Officinale Farmaceutische Praktijken”? Wat zijn aandachtspunten? In dit dossier krijg je de basis rond kwaliteitswet mee, samen met een duidelijk overzicht van belangrijke nieuwigheden.

ONTDEK DIT EERSTE HOOFDSTUK

2. Het kader rond externe audits

Vanaf 1 oktober 2023 is een externe audit van je apotheek elke 4 jaar verplicht. Aan de hand van een gestructureerde bevraging biedt die audit je de gelegenheid 20 belangrijke en prioritaire punten voor kwaliteitsvol werken in de apotheek onder de loep te nemen.

Wat houdt een externe audit in? Hoe verloopt de evaluatie? En praktisch, hoe plan ik een audit in? Deze vragen worden beantwoord in dit dossier.

ONTDEK DIT TWEEDE HOOFDSTUK

3. Kwaliteit in de apotheek: een overzicht 

Op 19 september 2023 werd het Koninklijk Besluit Autocontrole gepubliceerd. Een zelfevaluatie uitvoeren, het webportaal van het fagg invullen en een externe audit laten uitvoeren zijn verplicht. We geven graag wat meer uitleg hierover en gieten alles ook nog eens in een overzicht.
ONTDEK DIT DERDE HOOFDSTUK